Wylaczylem S/S przez zmiane napiecia i jutro zobaczymy czy to dziala.
Dezaktywacja start-stop
Moderator: flo
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
-
maverick
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 7
- Engine: CLHA
- Localization: Aberdeenshire
Re: Dezaktywacja start-stop
Problem rozwiázany.Okazalo sie,ze zawinil czynnik ludzki,czyli ja 
Witam!
Sprawdzony sposób.
1. Zdjąć pokrywę bezpieczników w komorze silnika,
2. W środkowej części, po prawej stronie jest w gnieździe nr 18 bezpiecznik 5A (pomiędzy 7,5A i 30A),
3. Wyjąć go,
4. Przykręcić pokrywę bezpieczników.
Bez tego bezpiecznika nie ma problemów z silnikiem i akumulatorem. System start-stop nie działa kiedy się zatrzymujesz (nie jest aktywny. "Problem” start-stop może być rozwiązany bez przeprogramowania.
Sprawdzony sposób.
1. Zdjąć pokrywę bezpieczników w komorze silnika,
2. W środkowej części, po prawej stronie jest w gnieździe nr 18 bezpiecznik 5A (pomiędzy 7,5A i 30A),
3. Wyjąć go,
4. Przykręcić pokrywę bezpieczników.
Bez tego bezpiecznika nie ma problemów z silnikiem i akumulatorem. System start-stop nie działa kiedy się zatrzymujesz (nie jest aktywny. "Problem” start-stop może być rozwiązany bez przeprogramowania.
- flo
- Senior Moderator
- Auto: Golf 7 2016
- Engine: CZCA
- Localization: Wrocław
raczej głupi pomysł
Bezpiecznik ten odpowiada za:
Battery monitoring control module -J367-
Data bus on board diagnostic interface -J533-
Czyli masz upośledzone działanie CAN Gateway oraz systemu mnitorowania obciążenia akumulatora i alternatora (ładowanie, rekuperacja, odciążanie, zabezpeczenie przed zbytnim rozładowaniem)
Jeśli nie działa ci programowe wyłączenie (u mnie np to też nie działa) to sytuację załatwia normalny przekaźnik dwuczasowy za 40 zł i podłączenie go pod przycisk SS. Pół godzinki roboty bez kombinowania.
Bezpiecznik ten odpowiada za:
Battery monitoring control module -J367-
Data bus on board diagnostic interface -J533-
Czyli masz upośledzone działanie CAN Gateway oraz systemu mnitorowania obciążenia akumulatora i alternatora (ładowanie, rekuperacja, odciążanie, zabezpeczenie przed zbytnim rozładowaniem)
Jeśli nie działa ci programowe wyłączenie (u mnie np to też nie działa) to sytuację załatwia normalny przekaźnik dwuczasowy za 40 zł i podłączenie go pod przycisk SS. Pół godzinki roboty bez kombinowania.
A czy może ktoś wytłumaczyć jak logicznie działają sposoby z napięciem i temperatura?
Warunek dla ss aby wyłączać powyżej temp zadanej lub napięcia?
Myślę aby wyłączyć ale chce świadomie to zrobić.
Może są chętni z Łodzi na to? Mam adapter, jak kupię licencję na Cariste to moge zrobić więcej sztuk i koszty się podziela.
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Warunek dla ss aby wyłączać powyżej temp zadanej lub napięcia?
Myślę aby wyłączyć ale chce świadomie to zrobić.
Może są chętni z Łodzi na to? Mam adapter, jak kupię licencję na Cariste to moge zrobić więcej sztuk i koszty się podziela.
Hej
Jest ktoś chętny z Łodzi na deaktywacje start/stop?
Jeśli znajdę paru chętnych co dorzuca się do licencji carista to kupuje i zapraszam
Jest ktoś chętny z Łodzi na deaktywacje start/stop?
Jeśli znajdę paru chętnych co dorzuca się do licencji carista to kupuje i zapraszam
No i start-stop wyłączone- dziś przetestuje.
Wyłączyłem metoda A ustawiając napięcie na 12.1V
Wiecie może na czym polega metoda B??
Wyłączyłem metoda A ustawiając napięcie na 12.1V
Wiecie może na czym polega metoda B??
- lukasik69
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6 i Golf 7.5
- Engine: 2.0 tdi i 1.4 tsi
- Localization: Slask
Witam
Znalazł ktoś dzialający sposob na odwrócenie działania przycisku start stop w G 7,5?
Znalazł ktoś dzialający sposob na odwrócenie działania przycisku start stop w G 7,5?
-
tatian
- Aktywny
- Auto: VW Golf MK7
- Engine: CRBC
- Localization: kujawsko-pomorskie
Tak przy każdym wsiadaniu i włączeniu silnika klikam przycisk start/stop i mam św. spokój. To naprawdę działa
.
Koszt 0 zł
Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
Koszt 0 zł
-
seba
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 7 FL
- Engine: 1.4 TSI 150KM CZDA
- Localization: Wielkopolskie
Dezaktywacja start-stop
lukasik69 pisze:Witam
https://a.aliexpress.com/_vLVpCu
Używam już z rok coś podobnego i zapomniałem całkowicie o start-stopie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
- lukasik69
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6 i Golf 7.5
- Engine: 2.0 tdi i 1.4 tsi
- Localization: Slask
tatian pisze:Tak przy każdym wsiadaniu i włączeniu silnika klikam przycisk start/stop i mam św. spokój. To naprawdę działa.
Koszt 0 zł
Haha idąc takim tokiem rozumowania dalej liczyliśmy na palcach albo na liczydle , a telefon sluzył by tylko do dzwonienia o ile by był. Jednak chodziiło o coś bardziej rozwojowego
Widziałem dwa sposoby na kodowanie z temperaturą i zmianą wartości naapiecia/ ładowania. Inaczej tego nie da sie obejść?
Zmiana kodowaniem np poprzez zmianę temeperatury, start stop nie działa a xo jak nacisnę przycisk ? Wylaczy silnik?
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
Operacje typu zmiana temperatury czy napiecia ladowania powoduje ze na statusie samochodu beda non stop wyswietlane komunikaty ze cos jest nie tak z samochodem. W sumie dobrym rozwiazaniem jest zastosowanie tego wlacznika z ali.
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Engine: CZDA 1.4TSI 150KM
- Localization: mazowieckie - WWL
greg2 pisze:na statusie samochodu beda non stop wyswietlane komunikaty ze cos jest nie tak z samochodem
Sam komunikat to nic strasznego, potrafi się w określonych sytuacjach pojawiać nawet przy fabrycznym ustawieniu S&S:
ale po raz kolejny sam się zastanowiłem czy lepsze jest podniesienie progu napięcia dla S&S, żeby S&S nie działał czy lepsze wyłączanie przyciskiem na tunelu środkowym... co w którym z wariantów jest wtedy dezaktywowane bądź nie, w elektryce auta - typu np. inteligentne zarządzanie energią lub odzyskiwanie energii przy hamowaniu, itp.

Może ktoś zaawansowany w elektryce ma wiedzę