Doposażenie auta w czujniki parkowania
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).
Pamiętaj:
Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
R.T
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI 77 kw
- Localization: podkarpacie
Re: Doposażenie auta w czujniki parkowania
daj link do ali zobaczymy
- cielus
- Sympatyk
- Auto: vw golf 7 GTD
- Engine: 2.0 tdi
- Localization: DW
Pewnie chodzi o taki zestaw. Też zastanawiam się mocno czy nie kupic. Wygląda dobrze.
http://s.aliexpress.com/qAFfUvy2
(from AliExpress Android)
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
http://s.aliexpress.com/qAFfUvy2
(from AliExpress Android)
-
R.T
- Aktywny
Bardzo wizualnie podobny do carsystem,wygląda nieźle tu masz o 30 $ taniej https://www.aliexpress.com/item/Fit-For ... a625&tpp=1
Dokładnie chodzi o taki jak ten: https://www.aliexpress.com/item/VW-Golf-5-6-JETTA-Passat-CC-Park-Pilot-Rear-4-Sensor-With-OPS/938655572.html
Ostatnio był nawet za 100$.
Ostatnio był nawet za 100$.
-
R.T
- Aktywny
ale to tylko na tył,jak już robić to na przód też
Wiem że to tylko na tył. Za drogo wychodzi żeby robić i przód. Każdy serwis, który ogarnia temat i posiada to narzędzie do "wyciskania" otworów liczy sobie jak za zboże.
-
R.T
- Aktywny
otwory sam zrobisz wiertłem stożkowym,fajne jest mieć ops przód i tył,wydaje mi się ze jak robić to tylko tak,bo za jakiś czas i tak będziesz chciał mieć jaszcze przód 
WIertłem stożkowym nie wychodzi tak idealnie jak tym oryginalnym przeciskaczem (takim jak tu: http://www.cars-equipment.com/www/en/shop/park-pilotpla-park-assistentops-sets-parts/oem-bea000001-tool-for-cutting-out/#prettyPhoto) a ja jestem estetą i ku**ica by mnie brała jakby coś nie wyglądało jak oryginalne, czy miało nierówne krawędzie etc. Poza tym raczej nie będę tego robił sam, stąd pytanie o części bo to chcę sam ogarnąć.
-
R.T
- Aktywny
Decyzja oczywiście należy do ciebie co i jak chcesz zrobić
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
asasellos pisze:WIertłem stożkowym nie wychodzi tak idealnie jak tym oryginalnym przeciskaczem (takim jak tu: http://www.cars-equipment.com/www/en/shop/park-pilotpla-park-assistentops-sets-parts/oem-bea000001-tool-for-cutting-out/#prettyPhoto) a ja jestem estetą i ku**ica by mnie brała jakby coś nie wyglądało jak oryginalne, czy miało nierówne krawędzie etc. Poza tym raczej nie będę tego robił sam, stąd pytanie o części bo to chcę sam ogarnąć.
Jak taki esteta to wez i kup zderzaki w kolor z czujnikami i masz po problemie
Albo jakiekolwiek z czujnikami i pomaluj.
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
tberent pisze:Jak taki esteta to wez i kup zderzaki w kolor z czujnikami i masz po problemie![]()
Albo jakiekolwiek z czujnikami i pomaluj.
Zderzak pod kolor w idealnym stanie jest ciężki do dostania a i cena nie mała a zakup i lakierowanie używki w innym kolorze jest nieopłacalne i zawsze to już nieoryginalny lakier. Wolę pojechać na gotowe i w 3 godziny mieć zrobione z FV i gwarancją
- tberent
- Banned
Trzeba było kupić auto z wyposażeniem 
tberent pisze:Trzeba było kupić auto z wyposażeniem
Haha
- tberent
- Banned
Doczytaj i pisz. Bo chyba słabo zjadłeś obiad i słabo gadasz.
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
tberent pisze:Trzeba było kupić auto z wyposażeniem
Doczytaj i pisz. Bo chyba słabo zjadłeś obiad i słabo gadasz.
Twoje dwa ostatnie posty nie wnoszą nic do tematu więc proszę zakończyć tego typu dyskusje.
tberent pisze:Doczytaj i pisz. Bo chyba słabo zjadłeś obiad i słabo gadasz.
Bardzo proszę bez takich tekstów. Widzę, że ewidentnie masz jakiś ból nie wiem tylko dlaczego - mam rozumieć, że te chamskie odzywki to dlatego, że nie jestem zainteresowany nabyciem od Ciebie wiązki do PDC, którą oferujesz mi na priv?
Bazowałem na poniższej fotorelacji z wątku o twoim Golfie:
http://forum.golf6.pl/vw-mk6-profil/vw-golf-mk6-2-0-tdi-2009-by-tberent-t3347-150.html
A na tych zdjęciach w fotorelacji w Twoim wątku widać nic innego jak chałupniczo wykonane ale właśnie to narzędzie, które oryginalnie służy do wyciskania dziur na PDC. Tyle i aż tyle ale widzę, że wywołało to jakąś lawinę hejtu.

Generalnie to myślę, że warto już zakończyć offtop. Pytałem o zestawy z ali, jeśli ktoś coś będzie wiedział proszę niech się podzieli informacjami. Dzięki.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2017, 17:39 przez asasellos, łącznie zmieniany 1 raz.
- cielus
- Sympatyk
- Auto: vw golf 7 GTD
- Engine: 2.0 tdi
- Localization: DW
Tak z ciekawości ile woła serwis za taki montarz czujników?
cielus pisze:Tak z ciekawości ile woła serwis za taki montarz czujników?
Carsystems woła ok. 450 złotych brutto za tył. Oczywiście wszystko na fakturę i z gwarancją 12 miesięcy.
Może dużo, może mało ale samo to narzędzie trochę kosztuje i jest cieżko dostępne i dla jednego montażu chyba nie warto kupować:
https://tune4car.com/skoda-cutting-out-tool-parking-sensors-3353.html
http://www.cars-equipment.com/www/en/shop/park-pilotpla-park-assistentops-sets-parts/oem-bea000001-tool-for-cutting-out/#prettyPhoto
Tu jest fajnie pokazane krok po kroku jak to działa:
https://www.drive2.ru/l/10017646/
Ostatnio zmieniony 03 maja 2017, 17:45 przez asasellos, łącznie zmieniany 1 raz.
- tberent
- Banned
asasellos pisze:tberent pisze:Doczytaj i pisz. Bo chyba słabo zjadłeś obiad i słabo gadasz.
Bardzo proszę bez takich tekstów. Widzę, że ewidentnie masz jakiś ból nie wiem tylko dlaczego - mam rozumieć, że te chamskie odzywki to dlatego, że nie jestem zainteresowany nabyciem od Ciebie wiązki do PDC, którą oferujesz mi na priv?Zachowaj proszę poziom kultury bo nie rozmawiasz ze swoim kolegą a ja nic złego lub niemiłego pod Twoim adresem nie napisałem.
Bazowałem na poniższej fotorelacji z wątku o twoim Golfie:
http://forum.golf6.pl/vw-mk6-profil/vw-golf-mk6-2-0-tdi-2009-by-tberent-t3347-150.html
A na tych zdjęciach w fotorelacji w Twoim wątku widać nic innego jak chałupniczo wykonane ale właśnie to narzędzie, które oryginalnie służy do wyciskania dziur na PDC. Tyle i aż tyle ale widzę, że wywołało to jakąś lawinę hejtu.
Generalnie to myślę, że warto już zakończyć offtop. Pytałem o zestawy z ali, jeśli ktoś coś będzie wiedział proszę niech się podzieli informacjami. Dzięki.
Generalnie to przyrząd do pla
Do pdc jest inna średnica .
To mnie boli. Doczytaj bo pdc miałem w mojej średniej wersji hl. Później ktoś czyta i myśli ze wykrojnik jest jeden . Oferował em bo w temacie nie wolno. A ponoć szukasz .....
Może chałupnicza robota tylko trochę ludzi dzwoni i pyta o rady . Powodzenia w uzyskaniu takich efektów.
-
mzeberek
- Sympatyk
- Engine: CGGA 1.4 59kW
- Localization: Grójec
Jeżeli chodzi o komplety z Chin. To u siebie instalowałem czujniki przód i tył. Po jakimś czasie dodałem pla 1.5 też z Chin i wszystko pasowało bez problemu. Teraz leży doposażenie w 2.0.
Wysłane z mojego GT-S6310 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-S6310 przy użyciu Tapatalka
Maciek
-
pavlos
- Nowicjusz
- Auto: vw golf 6
- Engine: CHGA 1.6 Bifuel
- Localization: podlaskie
Witam ,poprzedni właścicel auta dołożył parktronic przód-tył , myślałem na początku ze to oryginalny zestaw nie interesujac sie tematem ale jaki to oryginał jak nawet nie ma włacznika przy biegach, działa to fatalnie i nie ma zawiele wspólnego z pomocą przy parakowaniu a bardziej denerwujacym piszczeniem bez powodu , przy deszczowych dniach to w ogóle jest tragedia bo wyje odrazu po uruchomieniu auta bez powodu , poczytałem troche i widze ze czesc kolegów tutaj dołozyła zestawy z car-systems troche drogo to wychodzi ale moze jakościowo jest lepiej niz zestawy z aliexpress co byście doradzili z tych dwóch zestawów różnica w cenie znaczna
https://pl.aliexpress.com/item/Park-Pil ... 42537.html?
www.carsystems.eu/vw-golf-mk6-5k1-park- ... d1606.html
https://pl.aliexpress.com/item/Park-Pil ... 42537.html?
www.carsystems.eu/vw-golf-mk6-5k1-park- ... d1606.html
-
ufolsky
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6 Variant
- Engine: 2.0 TDI CFHC
- Localization: Poznań
Cześć, odkopuję temat dla kolegi który przymierza się do zakupy VW Jetty Mk6 z 2017, a to coś pomiędzy Golfem 6 a 7
auto fabrycznie nie było wyposażone w czujniki parkowania, kolega chciałby dołożyć coś z carsystems albo tańsze, mniej oficjalne np. Valeo 632200 i tu moje pytanie - czy taki zestaw valeo nie będzie będzie np. wyrzucał błędu przepalonej żarówki cofania, jakieś inne potencjalne niedogodności ?
-
Vrredny
- Niemowa
- Auto: VW Golf 6 Trendline
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Poznań
Witam wszystkich i jednocześnie odkopuję temat. Po drugim w ciągu miesiąca uderzeniu muszę chyba dojść do wniosku, że cofanie nie jest moją mocną stroną, postanowiłem więc doposażyć auto w czujniki parkowania, najlepiej przednie i tylne. Po lekturze tematu i przeszukaniu internetu, zrobiłem (chyba) kompletną listę potrzebnych części, proszę o poprawienie, czy mam rację, czy to tutaj wystarczy dla kompletnej instalacji:
Mogę klecić to z części, mogę też zamówić całość z Carsystems. Cała idea kupienia kompletnych zderzaków wzięła się stąd, że Golfa kupiłem z popękanym lakierem i tylny zderzak i tak byłby do lakierowania, może więc udałoby się wyrwać taniej kompletny z czujnikami. Z drugiej strony zestaw z Carsystems jest teoretycznie nowy i na gwarancji. Proszę o bardziej doświadczonych użytkowników o wypowiedzenie się
- Wiązka lub kompletny zderzak z czujnikami tył
- Wiązka lub kompletny zderzak z czujnikami przód
- Przycisk PDC
- Wiązka centralna, przód i tył:
- Moduł: znalazłem taki o symbolu 1K8919472A, pytanie, czy będzie odpowiedni
- Brzęczek x2 na przód i tył
Mogę klecić to z części, mogę też zamówić całość z Carsystems. Cała idea kupienia kompletnych zderzaków wzięła się stąd, że Golfa kupiłem z popękanym lakierem i tylny zderzak i tak byłby do lakierowania, może więc udałoby się wyrwać taniej kompletny z czujnikami. Z drugiej strony zestaw z Carsystems jest teoretycznie nowy i na gwarancji. Proszę o bardziej doświadczonych użytkowników o wypowiedzenie się