Filtr przeciwpyłkowy (kabinowy)
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Filtr przeciwpyłkowy (kabinowy)
Gdzie się znajduje filtr przeciwpyłkowy? Klima zaczyna mi coś brzydko pachnieć i chce zobaczyć w jakim stanie jest filtr kabinowy, bo nie wiem czy został wymieniony podczas przeglądu..
Re: Filtr przeciwpyłkowy
Jest pod schowkiem po stronie pasażera, tak trochę głębiej...
Tutaj masz opis: http://www.tdiblog.com/tdi-do-it-yourself/replacing-cabin-filter-a5/
Tutaj masz opis: http://www.tdiblog.com/tdi-do-it-yourself/replacing-cabin-filter-a5/
Dzięki! Wymieniał już ktoś sam filtr kabinowy,czy zlecacie to aso? Po wyłączeniu klimy pojawia się mały smrodek z nawiewu, więc może to kwestia filtra?
mich pisze:Dzięki! Wymieniał już ktoś sam filtr kabinowy,czy zlecacie to aso? Po wyłączeniu klimy pojawia się mały smrodek z nawiewu, więc może to kwestia filtra?
zawsze sam .....
Czy u Was też się tak robiło, że przy włączonym tylko nawiewie bez klimy leciał z nawiewu nieprzyjemny zapach? Po włączeniu klimy zapachu brak, a po wyłączeniu znowu się pojawia. Kwestia filtra powietrza?
Odp: Filtr przeciwpyłkowy
To raczej kwestia układu klimy. Chyba raz tak miałem po zimie. Potem klima chodziła długo na trasie kilka razy i spokój...
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Filtr kabinowy wymieniacie co roku?
Myślę, że to zależy od miejsc w jakich się poruszasz i czy np. jesteś alergikiem. Filtr drogi nie jest raz na rok zdecydowanie można zmieniać.
-
Tofik
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.4 TSi 122 kM
- Localization: KRK
[All]Filtr kabinowy
Witam , Jak często wymieniacie filtr kabinowy ? pamięta może ktoś ile takie cuś kosztuje ? 
Re: [All]Filtr kabinowy
1, 2 razy w roku. W ASO VW kolo 55 zl, w Skodzie cos taniej, a Manna ostatnio kupowalem weglowy chyba za 38...
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Sklep naszego forumowego kolegi Iwo: http://sklep.texpert.pl
Kupowałem i polecam.
Filtr kabinowy z węglem : http://sklep.texpert.pl/mann-filter/472-cu2939.html
Kupowałem i polecam.
Arek_VI pisze:Sklep naszego forumowego kolegi Iwo: http://sklep.texpert.pl
Kupowałem i polecam.
nie chciałbym wybrzydzać ale 19 zł za przesyłkę - to już nie te czasy
to wolę zajechać do ASO i oryginał wyrywam za 50 zł. i po kłopocie
wymieniam 2 razy w roku - przed zimą i po
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
- Auto: golf 6
- Engine: 1.4 tsi 122 km
- Localization: rybnik
Re: Filtr przeciwpyłkowy (kabionwy)
bo trzeba myśleć i kupic wiecej filtrów
leju,powietrza itp itd a wtedy przesyłke dzielisz przez ilość rzeczy:p Ps. Dzis byłem w aso na wycenie mojego golfa i przy okazji zapytałem sie o klocki tył 250 zł haha:P chyba diamentowe;P
-
Arek_VI
- VIP
Dorzucę jeszcze swoje trzy grosze:
1. Nie ma żadnej pewności jakiego producenta części kupuje się w ASO - po mojej ostatniej "przygodzie", gdzie w pudełku znalazłem filtr powietrza Fitrona (warty 25,00 zł) zamiast Knechta czy Manna, za który mnie skasowano na ok. 60,00 zł mam w doopie zakupy elementów eksploatacyjnych w ASO.
Nie mam nic do Filtrona ale nie lubię być bezczelnie dymany. Gdybym chciał kupić filtr Filtrona to kupiłbym go za 25,00 zł a nie jechał przez pół miasta do ASO i płacił za to samo ponad dwa razy więcej.
2. W sklepie Iwo masz oryginalne części produkowane przez Mann'a i tak jak pisze jarekbarcaaa wystarczy kupić co najmniej dwa filtry i cena wraz z przesyłką robi się dużo niższa niż w ASO i jakość gwarantowana.
3. Kolegę z Forum należy wspierać
1. Nie ma żadnej pewności jakiego producenta części kupuje się w ASO - po mojej ostatniej "przygodzie", gdzie w pudełku znalazłem filtr powietrza Fitrona (warty 25,00 zł) zamiast Knechta czy Manna, za który mnie skasowano na ok. 60,00 zł mam w doopie zakupy elementów eksploatacyjnych w ASO.
Nie mam nic do Filtrona ale nie lubię być bezczelnie dymany. Gdybym chciał kupić filtr Filtrona to kupiłbym go za 25,00 zł a nie jechał przez pół miasta do ASO i płacił za to samo ponad dwa razy więcej.
2. W sklepie Iwo masz oryginalne części produkowane przez Mann'a i tak jak pisze jarekbarcaaa wystarczy kupić co najmniej dwa filtry i cena wraz z przesyłką robi się dużo niższa niż w ASO i jakość gwarantowana.
jarekbarcaaa pisze:bo trzeba myśleć i kupic wiecej filtrówleju,powietrza itp itd a wtedy przesyłke dzielisz przez ilość rzeczy:p Ps. Dzis byłem w aso na wycenie mojego golfa i przy okazji zapytałem sie o klocki tył 250 zł haha:P chyba diamentowe;P
wszystko fajnie, ale.......jeśli wymieniam filtr PP dwa razy do roku to raz potrzebuję sam filtr PP bez filtra oleju i powietrza bo przegląd robię raz do roku
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
- Auto: golf 6
- Engine: 1.4 tsi 122 km
- Localization: rybnik
ja sobie zamówiłem 3 razy po kazdym z filtrów i mam spokój na 3 lata:)
-
Arek_VI
- VIP
Kozo pisze:jarekbarcaaa pisze:bo trzeba myśleć i kupic wiecej filtrówleju,powietrza itp itd a wtedy przesyłke dzielisz przez ilość rzeczy:p Ps. Dzis byłem w aso na wycenie mojego golfa i przy okazji zapytałem sie o klocki tył 250 zł haha:P chyba diamentowe;P
wszystko fajnie, ale.......jeśli wymieniam filtr PP dwa razy do roku to raz potrzebuję sam filtr PP bez filtra oleju i powietrza bo przegląd robię raz do roku
Różnica w cenie filtra w ASO a u Iwo to ok 4,00 zł. Dojedziesz do ASO i z powrotem na paliwie za 4,00 zł ???
Kozo nie wyrzucaj kasy w błoto
Arek_VI pisze:Kozo pisze:jarekbarcaaa pisze:bo trzeba myśleć i kupic wiecej filtrówleju,powietrza itp itd a wtedy przesyłke dzielisz przez ilość rzeczy:p Ps. Dzis byłem w aso na wycenie mojego golfa i przy okazji zapytałem sie o klocki tył 250 zł haha:P chyba diamentowe;P
Różnica w cenie filtra w ASO a u Iwo to ok 4,00 zł. Dojedziesz do ASO i z powrotem na paliwie za 4,00 zł ???![]()
Kozo nie wyrzucaj kasy w błotoWesprzyj kolegę z forum
spokojnie...dzięki za linka...ja się tylko tak droczę

p.s. do ASO mam 6 km , ale znając spalanie mojego auta to chyba nie dojadę
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Arek_VI pisze:1. Nie ma żadnej pewności jakiego producenta części kupuje się w ASO - po mojej ostatniej "przygodzie", gdzie w pudełku znalazłem filtr powietrza Fitrona (warty 25,00 zł) zamiast Knechta czy Manna, za który mnie skasowano na ok. 60,00 zł mam w doopie zakupy elementów eksploatacyjnych w ASO.
Potwierdzam, VW stempluje filtr powietrza Filtrona swoimi znaczkami i ASO sprzedaje jako made by VW w cenie o której pisał Arek
A tu dowód -> nasze-vw-mk6/vw-golf-6-1-4-tsi-118-kw-2011-t20-50.html#p7900
Filtr kabinowy kupiony w ASO to przynajmniej w moim przypadku był Valeo - ceny nie znam, bo go dostałem
My TSI
Re: Filtr przeciwpyłkowy (kabinowy)
To chyba standard w ASO. Ja w Magro też dostałem filtr powietrza Filtrona a kabinowy Valeo. W CAXA filtr pow. jest taki walcowaty, wygląda jak do malucha 
Arek_VI pisze:Dorzucę jeszcze swoje trzy grosze:
a gdzie mogę kupić ten filtr Filtrona za 25 zł.?
-
marcinsgdz
- Nieśmiały
Re: Filtr przeciwpyłkowy (kabinowy)
1 maja wymieniałem filtr kabinowy na Mann węglowy - przejechałem 6 tyś km. Teraz zbliża się zima i boje się parowania szyb ranem.
Czy powinienem wymienić filtr kabinowy teraz: szyby jeszcze nie parują, jeśli tak to czy na węglowy czy zwykły Mann?
Ostatnim razem wymieniałem po 10 miesiącach zwykłego filtrona i był zawilgocony - stąd moje rozterki co do częstotliwosci wymiany. Ale wiem też, że węglowy więcej oporu stawia i może zwykly na zimę pod katem parowania lepszy?
Czy powinienem wymienić filtr kabinowy teraz: szyby jeszcze nie parują, jeśli tak to czy na węglowy czy zwykły Mann?
Ostatnim razem wymieniałem po 10 miesiącach zwykłego filtrona i był zawilgocony - stąd moje rozterki co do częstotliwosci wymiany. Ale wiem też, że węglowy więcej oporu stawia i może zwykly na zimę pod katem parowania lepszy?