Lusterko - opuszczanie po wrzuceniu wstecznego
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.
Pamiętaj:
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Rafit
- Sympatyk
- Auto: VW Golf VI GTD
- Engine: CBBB
- Localization: Pomorskie
Lusterko - opuszczanie po wrzuceniu wstecznego
Panowie wytłumaczcie mi co zrobić, aby to poprawnie działało.
Mam lusterko, które samo powinno opadać po wrzuceniu wstecznego, jednak nie opada.
Jak wejdę w VCDS w drzwi pasażera, to jest poprawnie zakodowane z +256.
Lusterko też dobrze widzi położenie szkła (widać w blokach pomiarowych % przy X i Y).
Może coś robię źle? Jak pokolei należy postępować, aby lusterko zapamiętało ustawienie?
Mam lusterko, które samo powinno opadać po wrzuceniu wstecznego, jednak nie opada.
Jak wejdę w VCDS w drzwi pasażera, to jest poprawnie zakodowane z +256.
Lusterko też dobrze widzi położenie szkła (widać w blokach pomiarowych % przy X i Y).
Może coś robię źle? Jak pokolei należy postępować, aby lusterko zapamiętało ustawienie?
Re: Lusterko - opuszczanie po wrzuceniu wstecznego
Ustawić pokrętło na drzwiach kierowcy w pozycję R jak PRAWO 
- Rafit
- Sympatyk
Re: Lusterko - opuszczanie po wrzuceniu wstecznego.
1. Miałem ustawione na "R" i przy wrzuceniu wstecznego nic się nie dzieje (nie opada).
2. Jak ustawię na "R" lusterko tak jak ma opaść na wstecznym to po zmianie biegu lub pozycji przełącznika dalej zostaje w dole.
2. Jak ustawię na "R" lusterko tak jak ma opaść na wstecznym to po zmianie biegu lub pozycji przełącznika dalej zostaje w dole.
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Musisz najpierw "nauczyć" do jakiej pozycji lusterko ma się obniżyć. Ustawiasz przełącznik na "R" potem ustawiasz ręcznie położenie do jakiego ma się obniżyć , potem przełącznik na pozycję "0" i sterownik zapamięta ustawienie. Na koniec pozycja "R" i testujesz. Działa. Potem pakujesz dla mnie piwo i wysyłasz paczkę priorytetową - adres na PW 
Tylko to ustawienie na R, to razem z biegiem wstecznym chyba. Arku popraw mnie jesli sie myle, ale tak mi sie wydaje 
- Rafit
- Sympatyk
Robiłem też tak:
Pozycja na "R" ustawienie tak jak chce aby się obniżało.
Potem pozycja na "0" samo się nie ruszało to ustawiłem do jazdy ręcznie
Potem znowu "R" i brak reakcji.
Na VCDS zero błędów...
Pozycja na "R" ustawienie tak jak chce aby się obniżało.
Potem znowu "R" i brak reakcji.
Na VCDS zero błędów...
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Rafit pisze:Pozycja na "R" ustawienie tak jak chce aby się obniżało.
To teraz zrób dokładnie tak, i daj znać jaki efekt:
1) Pozycja na "R" - ustaw tak jak chcesz aby się obniżało.
2) Potem pozycja na "0" - nic nie ustawiasz
3) Pozycja na "R" - nic nie ustawiasz
4) Potem zacznij jechać po piwko - trzeba przekroczyć 5-10 km/h i wtedy powraca na miejsce (przynajmniej u mnie).
5) Potem zapakuj je i wyślij Arkowi
Ewentualnie spróbuj bez pkt. 2 i 3.
A w 4 pojedź po dwa piwka i w 5 jedno piwko do mnie poślij
My TSI
- sbstg
- Nieśmiały
- Auto: S4 B8
- Engine: 3.0TV6
- Localization: pomorskie
Re: Lusterko - opuszczanie po wrzuceniu wstecznego.
Rafit pisze:1. Miałem ustawione na "R" i przy wrzuceniu wstecznego nic się nie dzieje (nie opada).
Czekałeś dłuższą chwilę? Lustro wraca po pewnym czasie od wyłaczenia wstecznego.
Kolega mnie powyżej w podsumowaniu wyprzedził
- Rafit
- Sympatyk
Postaram się dziś to sprawdzić. Powiem szczerze, że jeszcze nie jeździłem autem (dopiero dziś jest zarejestrowane i ubezpieczone). Wszystko sprawdzałem w garażu na postoju. W moim innym aucie (VW EOS) lusterko po zmianie z "R" na "0" podnosi się od razu, dlatego myślałem, że coś może być u mnie nie tak
Także jeśli do podniesienia się wymagana jest jazda autem to przejechanie się po piwo dla was powinno rozwiązać sprawę 
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
kamill pisze:Tylko to ustawienie na R, to razem z biegiem wstecznym chyba. Arku popraw mnie jeśli sie mylę, ale tak mi sie wydaje
U mnie też tak jest. Jak chcesz ustawić pozycje lusterka to trzeba przekręcić pokrętło na pozycję R i wrzucić wsteczny.
Druga bardzo ważna sprawa o której nikt nie wypomniał to, że może kolega ma tę funkcję wyłączoną w MFA. Trzeba wejść w menu "Convenience" i zaznaczyć opcję "Mirror down"
- Rafit
- Sympatyk
Lusterko zaczęło się opuszczać, ale dopiero po tym jak pojechałem do przodu i potem wrzuciłem wsteczny
Także jest inaczej niż w Eosie, gdzie lusterko ustawiało się bez potrzeby jazdy.
-
przembarca
- Nieśmiały
- Engine: 1.6 TDI 105KM
- Localization: Podlasie
Panowie a jest ktoś mi w stanie pomóc, dlaczego w moim Golfie 6 Highline nie działa obniżanie lusterek przy cofaniu?? Opcja jest włączona a jak wrzucę wsteczny i wycofuje lusterka anie drgną
Prosiłbym o bardzo dokładny instruktarz... Nigdy nie miałem takich bajerów w samochodzie 
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
- maartinj
- Forumowicz
- Auto: VW
- Engine: 2.0 TDI CFGC
- Localization: PL
Highline , czy nie, nie musi dzialac ...... o ile lusterko nie ma w sobie potencjometru
Warunek , musisz miec gałkę ustawioną na R (right)
Zdejmij szkło i zobacz ile kabli wychodzi od silniczka,
Mozesz tez obadac VCDS-em w blokach pomiarowych PRAWEGO sterownika drzwi
Warunek , musisz miec gałkę ustawioną na R (right)
Zdejmij szkło i zobacz ile kabli wychodzi od silniczka,
Mozesz tez obadac VCDS-em w blokach pomiarowych PRAWEGO sterownika drzwi
-
gigabajcik
- Nowicjusz
- Engine: 1.6 TDI 105 KM CAYC
- Localization: Slask_Zory
Re: Odp: Lusterko - opuszczanie po wrzuceniu wstecznego
Dzięki chłopaki za ten temat. Po jego przeczytaniu odkrylem nowa funkcjonalność w moim golfie 
Lusterko współpracuje przy cofaniu aż miło
Lusterko współpracuje przy cofaniu aż miło
-
tomaszek
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4 TSI CAXA
- Localization: Jelenia Gora
cześć
a ja mam inny problem, wszysko działa jak trzeba tylko, że jak wraca lusterko to nie do tej pozycji co miałem wczesniej.
Jak zapamietac ustawienie "0" by lusterko wracało do prawidłowej pozycji??
a ja mam inny problem, wszysko działa jak trzeba tylko, że jak wraca lusterko to nie do tej pozycji co miałem wczesniej.
Jak zapamietac ustawienie "0" by lusterko wracało do prawidłowej pozycji??- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Wrzucasz wsteczny, lusterko na R i regulujesz, potem wracasz pokrętłem do pozycji 0 i gotowe...
marmi pisze:Wrzucasz wsteczny, lusterko na R i regulujesz, potem wracasz pokrętłem do pozycji 0 i gotowe...
no właśnie nie do końca.. niestety ile razy bym nie ustawiał to lusterko wraca do innej pozycji niż ta która była zapamiętana,kilka mm niżej niż powinno (zawsze do tej samej wraca). Jakieś pomysły?
-
maverick
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 7
- Engine: CLHA
- Localization: Aberdeenshire
kamill pisze:marmi pisze:Wrzucasz wsteczny, lusterko na R i regulujesz, potem wracasz pokrętłem do pozycji 0 i gotowe...
no właśnie nie do końca.. niestety ile razy bym nie ustawiał to lusterko wraca do innej pozycji niż ta która była zapamiętana,kilka mm niżej niż powinno (zawsze do tej samej wraca). Jakieś pomysły?
Odświeżam temat.
Mam identycznie. Mam ustawione jak należy,a mimo to nigdy nie wraca to tej samej pozycji w której było wcześniej.
Rozpracował ktoś już to?
-
A-R-T-U-R
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI Match
- Engine: CAXA 1.4 TSI
- Localization: Warszawa
Wraca dopiero powyzej chyba 10 km lub po wyjeciu kluczyka ze stacyjki. Teraz swoje nauczylem do jakiego poziomu ma zjechac 
- Bansuj
- Gadatliwy
- Auto: Golf 6 + Leon 5F
- Engine: CAXA 122 + DACA 131
- Localization: Brunszwik
Z tego co czytałem, to nie da się ustawić aby oba lusterka się obniżały przy cofaniu?
A czy jest możliwość aby ustawić je tak, żeby przynajmniej samo lewe lusterko się obniżało? Parkuję częściej przy krawężniku z lewej niż z prawej
A czy jest możliwość aby ustawić je tak, żeby przynajmniej samo lewe lusterko się obniżało? Parkuję częściej przy krawężniku z lewej niż z prawej
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Da się jak w sadzisz lusterko od Anglika lub tak jak ja w sadzisz mechanizm regulacji lusterka stosowany po prawej stronie.Bansuj pisze:Z tego co czytałem, to nie da się ustawić aby oba lusterka się obniżały przy cofaniu?
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
- yox
- Banned
- Auto: VW Touran 1T2
- Engine: BXE 1.9 TDI
- Localization: UK
tberent pisze:Da się jak w sadzisz lusterko od Anglika lub tak jak ja w sadzisz mechanizm regulacji lusterka stosowany po prawej stronie.Bansuj pisze:Z tego co czytałem, to nie da się ustawić aby oba lusterka się obniżały przy cofaniu?
... waht ????
- tberent
- Banned
Wkładasz silniczek regulacji lusterka na wtyczkę chyba 8pinow. Dokładamy chyba 3 kable i dodajesz w kodowaniu.yox pisze:tberent pisze:Da się jak w sadzisz lusterko od Anglika lub tak jak ja w sadzisz mechanizm regulacji lusterka stosowany po prawej stronie.Bansuj pisze:Z tego co czytałem, to nie da się ustawić aby oba lusterka się obniżały przy cofaniu?
... waht ????
- yox
- Banned
- Auto: VW Touran 1T2
- Engine: BXE 1.9 TDI
- Localization: UK
... taaaa w kodowaniu
sprawdzałeś ? ja mam u siebie oba lustra z EU i co ? obniża się tylko pasażera czyli oryginalne kierowcy, prawe (oryginalne pasażera) moje kierowcy ani drgnie 
- tberent
- Banned
Działa bo ja dokładałem to. Wiqzka zalozona z eu z prawego do lewego wraz z podstawą. Poszły te lusterka na fcb.yox pisze:... taaaa w kodowaniusprawdzałeś ? ja mam u siebie oba lustra z EU i co ? obniża się tylko pasażera czyli oryginalne kierowcy, prawe (oryginalne pasażera) moje kierowcy ani drgnie