Witam
Od jakiegoś czasu dręczą moje autko stuki podczas jazdy po dziurach. Mechanik posprawdzał wszystko i stwierdził, że delikatnie są poduszki silnika naderwane i one stukają. Zasugerował, by na razie jeździć. Szczerze mówiąc to aż mi nie chce się wierzyć, że to może tak stukać. Myślałem, że to jakiś wahacz, albo coś w tym stylu.
Obecnie stuki co raz bardziej się nasiliły i na kocich łbach w drgania intensywne przechodzą. Słyszałem, że jakby to były poduszki to czułbym również drgania w kierownicy, czego nie mam. Zauważyłem również stuknięcie w sytuacji, gdy ruszam na jedynce i gwałtownie wcisnę sprzęgło. Jak mogę sprawdzić samodzielnie, czy to rzeczywiście będą poduszki silnika? Może jakieś sugestie, czy to coś innego? Przebieg 78tys. 2010r.
Stuki podczas jazdy - poduszki silnika?
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
Re: Stuki podczas jazdy - poduszki silnika?
A nie są to przypadkiem łączniki stabilizatorów?
Od stabilizatorów by tłukło na kierownicy
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
jeśli przy wciskaniu sprzęgła tez stuka to generalnie wskazuje na poduszkę skrzyni...
Samodzielnie sprawdzić można czasem widać że jest pęknięta, ale czasem wydaje się cała a po wymontowaniu się rozsypuje...
Samodzielnie sprawdzić można czasem widać że jest pęknięta, ale czasem wydaje się cała a po wymontowaniu się rozsypuje...
-
remikk
- Nowicjusz
- Engine: 1.6 TDI 105KM
- Localization: wielkopolska
marmi pisze:jeśli przy wciskaniu sprzęgła tez stuka to generalnie wskazuje na poduszkę skrzyni...
Ale, czy poduszka skrzyni również stukałaby na dziurach? Bo przy wciśnięciu sprzęgła nie zawsze to stuknięcie jest. W poniedziałek jadę do mechanika i chciałbym być przygotowany na ewentualne dyskusje i sprawdzenie podejrzanych elementów.
-
remikk
- Nowicjusz
- Engine: 1.6 TDI 105KM
- Localization: wielkopolska
Te uciążliwe stuki okazały się końcówką drążką oraz drążkiem sterowniczym do wymiany. Po wymianie komfort jazdy zdecydowanie wzrósł. Natomiast na większych dziurach, gdzie auto w rezonans wchodzi nadal stuki dobiegające od maski. Te mój mechanik twierdzi, że to poduszki silnika. Więc chciałbym wrócić do tematu, jak sam mogę sprawdzić, czy to rzeczywiście one?
- Miki76
- Aktywny
- Auto: VW Tou
- Engine: 1.9TDI
- Localization: Wielkopolska
na pewno gumy zawieszenia do wymiany ja też to miałem wymieniłem wszystkie gumy na wahaczach czyli cały przód one są wprasowywane