Drgania przy ruszaniu z 1 biegu
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
marwrd
- Sympatyk
- Auto: Vw Golf 6 148PS
- Engine: 2.0 TDI 110PS CBDC
- Localization: Rybnik
Drgania przy ruszaniu z 1 biegu
Witam mam problem taki ze podczas ruszania z 1 biegu wystepuja drgania jakby cos z skrzynia... dalsza jazda na wyzszych biegach raczej bez przeszkod... ponadto zauwazylem ze podczas wciskania sprzegla na biegu jalowym okolo 1/2 sprzegla wystepuja tyrkotanie w skrzyni po calkowitym wcisnieciu badz puszczeniu sprzegla ustaje... ponadto wyczuwam. Drgania podczas gwaltowniejszego hamowania z predkosci ok 130 km np do 60 ale to moze byc zasluga 6 letnich opon badz tarczy...... czy moje objawy moga wskazywac na zuzycie kola dwumasowego?
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: drgania przy ruszaniu z 1 biegu
A jaki to silnik kolega ma w aucie??
Mogą objawy wskazywać na dwumas, mogą też wskazywać na poduszkę skrzyni, ale tak trudno wyrokować...
Mogą objawy wskazywać na dwumas, mogą też wskazywać na poduszkę skrzyni, ale tak trudno wyrokować...
-
marwrd
- Sympatyk
Silnik 2.0 TDI 110 ps z 5 biegowa skrzynia.... hmm poduszka ew. Zgodze sie z tym szarpaniem przy ruszaniu.... ale te zępolenie na biegu jalowym na 1/2 wcisnietego sprzegla.... ?? Hmm
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
hałas przy sprzęgle może być spowodowany dwumasą, łozyskiem oporowym lub łożyskami na wałku głównym, szczególnie ostatnia awaria jest częsta w tych skrzyniach...
-
marwrd
- Sympatyk
Jak to wygląda z naprawą tego rozumie ze koszt części dwumasa z łozyskiem oporowym około 1600zł a co z tymi łozyskami na wałku głównym.... bo pewnie rozbierajać skrzynie trzeba wymienić wszystko a nie tylko to co jest zuzyte ???
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Kolego, nie wiem w jakim stopniu Ci brzeczy, ale jest to normalne i nawet w nowych autach to jest. Co do szarpania, to obstawialbym sprzęgło.
-
marwrd
- Sympatyk
Ja tez raczej obstawiam sprzeglo..... ale poki co chyba powaznych dolegliwosci nie odczuwam da sie przezyc
-
Romek76
- Nowicjusz
- Auto: GOLF 7
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: CIN
witam.mam podobne objawy z tym ruszaniem i z terkotaniem na luzie,ale na razie nic z tym nie robię.
-
marwrd
- Sympatyk
można sie przyzwyczaić ale przyczyna hmm... sie okaże
- cielus
- Sympatyk
- Auto: vw golf 7 GTD
- Engine: 2.0 tdi
- Localization: DW
marmi pisze:hałas przy sprzęgle może być spowodowany dwumasą, łozyskiem oporowym lub łożyskami na wałku głównym, szczególnie ostatnia awaria jest częsta w tych skrzyniach...
Cześć
Mam pytanie odnośnie tego co napisałeś w tym temacie na temat łożysk skrzyni biegów. Masz wiedzę o tym, ze często 5tki skrzynie maja taka awarie? Do tej pory łożyska padały w 6tkach, a mam własnie u siebie taki problem i jestem juz prawie pewien, że to wina łożysk w skrzyni. Przy prędkości 100km/h i 140km/h słychać ciche wycie łożysk wydobywające sie od lewarka zmiany biegów. Czyżby juz nawet nie zniszczalne skrzynie 5-cio biegowe były nic nie warte...
Podeślij jak możesz jakieś info na temat padajacych łożyskach w tej skrzyni.
z góry dzieki
pozdrawiam
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Re: Drgania przy ruszaniu z 1 biegu
Jeżeli masz 5 biegowa skrzynie, to pewnie padły łożyska tzw okulary, czyli dwa łożyska obok siebie połączone.
NzTT
NzTT
- cielus
- Sympatyk
Muti pisze:Jeżeli masz 5 biegowa skrzynie, to pewnie padły łożyska tzw okulary, czyli dwa łożyska obok siebie połączone.
NzTT
Tak skrzynia 5tka. Gdzie sa te łożyska na wałach skrzyni tak?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
- cielus
- Sympatyk
Problem zdiagnozowany więc napiszę może komus się przyda. U mnie zaczelo szumiec lozysko stożkowe na wałku sprzęgłowym. Nie ma tych dwoch łożysk tzw okularow, tylko po 2 szt łożysk na kazdym z wałków. Nie wina też sprzegla bo nie ma dwumasy tylko sztywne koło. Zdecydowałem wymienic wszystkie łożyska stożkowe by w przyszłości nie mieć problemów ze skrzynią biegów.
I mnie dopadł ten problem...
Tylko gorzej bo nie mam kiedy do mechanika jechać
jak sprawdzić tę lozyska stożkowe na walku sprzęgłowym? Wolałbym żeby to nie było sprzęgło czy dwu mas bo dopiero 136 tys km
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Edit.
Jakie to koszta?
Tylko gorzej bo nie mam kiedy do mechanika jechać
Edit.
Jakie to koszta?
- cielus
- Sympatyk
W 1.6 nie ma dwumasy przez to właśnie padają skrzynie. Koszt 4 łożysk w aso ok 750 zł i robocizna w moim przypadku 700 zł .
Jakie masz objawy?
Jakie masz objawy?
W jednych są w innych nie ma. Objawy zniknęły
-
R.T
- Aktywny
- Engine: 1.6 TDI 77 kw
- Localization: podkarpacie
Cielus wrzuć na forum nr skrzyni i tych łożysk na pewno w przyszłości komuś się przyda.Przy jakim przebiegu wystąpił problem ?
- cielus
- Sympatyk

Skrzynia 5tka LHW przebieg 180 000km.
Jak wystąpił u mnie problem zacząłem drążyć temat i okazuje się, ze nagminnie lecą te skrzynie. Miałem w firmie klienta który przyjechał identycznym mk6 jak mój, chwile porozmawialiśmy o golfach i okazało się, ze kupili sobie jako firmowe 5 szt i każda miała robiona skrzynie. Wydaje mi się, ze powód to słabej jakości skrzynie i brak dwumasy która jednak niweluje drgania i odciąża skrzynie.
Najgorsze, ze miałem chipa robić i teraz zastanawiam się...