Problem, pierwszy raz ukazał się wczoraj wieczorem. Miałem włączony zapłon i chwilę jeszcze siedziałem zanim miałem odpalić. W pewnym momencie zaczęła mi się robić choinka na desce rozdzielczej. Odruchowo cofnąłem kluczyk, włączyłem zapłon i było ok. Dzisiaj wyjeżdżając z domu nic się nie działo ale po pierwszym postoju po przekręceniu kluczyka na zapłon kontrolki się nie zapaliły. Poruszałem trochę kluczykiem, kilka razy się zapaliły ale nie zdążyłem odpalić. W końcu po ok 1 min. odpaliłem i pojechałem jeszcze w jedno miejsce - tam podobne problem z odpaleniem. Po czym strzała do domu.
Pierwszy pomysł - akumulator. podłączyłem prostownik - sprawny.
Potestowałęm stacyjkę - po przekreceniu ciemność ale jakby ją zostawić na 30sek - 1min to się włączy, jednak ruszenie kluczykiem i próba odpalenia kończy się fiaskiem.
Po zdjęciu obudowy kolumny dostałem się do drugiej strony stacyjki na której jest plastikowy korek <dumnie podpisany ABS> i plomba producenta .
Korek minimalnie się porusza i dociskanie go lub delikatne ruchy na boki powodują załączenie się zapłonu i jeśli utrzymam w dobrej pozycji to odpalenie auta, jednak puszczenie powoduje zgaszenie.
Pytanie co z tym zrobić ?
Czy opłaca się wymiana wkładki na używkę?
Ile będzie kosztowało w ASO?
Co będzie konieczne jeszcze przy wymianie tej wkładki? wymiana kluczyków? programowanie?
Z jakimi kosztami się liczyć?
Stacyjka - nie łączy
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
- tengelus
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 105KM CAYC
- Localization: PPL
Stacyjka - nie łączy
Ostatnio zmieniony 17 sie 2015, 21:00 przez marmi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawilem temat
Powód: poprawilem temat
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
Re: Stacjka - nie łączy
A to nie jest przypadkiem tzw kostka stacyjki ? Czyli tam gdzie siega koncowka kluczyka. Nie wiem jak to wyglada w mk6 ale w mk3 to byla wymienialna czesc i nie ma potrzeby zmiany zamkow/kluczykow.
Mniej wiecej cos takiego

Mniej wiecej cos takiego

- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Re: Stacyjka - nie łączy
Dokładnie. Jest to wymienialna cześć i w sumie zdarza się, że padnie. Nówka w aso nie powinna być droga.
- tengelus
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 105KM CAYC
- Localization: PPL
Wszystko się zgadza. Wymiana bezproblemowa. Koszt 120 PLN(w innym sklepie krzykneli 190, do aso nie dzwoniłem) kostka Febi...wygląd i oznaczenia identyko jak ori.
I po stresie. Dzięki
I po stresie. Dzięki
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
to super ze juz po problemie 

-
marcinglab1
- Niemowa
- Auto: golf 6 variant
- Engine: 1.4 tsi
- Localization: Gdansk
Witaj, Kolego ja mam podobny problem w golfie 6, tsi 122km tzn.:
1. Raz radio załącze kluczykiem, a raz nie i muszę ręcznie;
2. Choinka się pojawia (czyli radio samo potrafi się wyłączyć lub włączyć) bardzo często kiedy hamuję silnikiem tzn. zwiększam bieg bez dodania gazu itp. lub gdy ruszam z jedynki.
Pytanie mam do Ciebie czy zauważyłeś podobne problemy i czy to jest stacyjka?
1. Raz radio załącze kluczykiem, a raz nie i muszę ręcznie;
2. Choinka się pojawia (czyli radio samo potrafi się wyłączyć lub włączyć) bardzo często kiedy hamuję silnikiem tzn. zwiększam bieg bez dodania gazu itp. lub gdy ruszam z jedynki.
Pytanie mam do Ciebie czy zauważyłeś podobne problemy i czy to jest stacyjka?
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Kolego podpinales pod kompa ?
Ad 1 radio musi zawsze wrócić do stanu przed wyjeciem zapłon
Ad2 tak jak kolega wyzej obserwowal. Ty takze zdejmij oslone i z kluczem w stacyjce ruszaj kostką. Jak bedzie przerywać to wiadomo. Generalnie to fabryczne kostki sa dobre a wszystkie zamienniki od toprana do febi są -zamiennikami i mi w mk3 padaly po 1,5 roku.
Dziwne ze radio gaśnie podczas jazdy a lampki w srodku sie nie zapalaja.
Ad 1 radio musi zawsze wrócić do stanu przed wyjeciem zapłon
Ad2 tak jak kolega wyzej obserwowal. Ty takze zdejmij oslone i z kluczem w stacyjce ruszaj kostką. Jak bedzie przerywać to wiadomo. Generalnie to fabryczne kostki sa dobre a wszystkie zamienniki od toprana do febi są -zamiennikami i mi w mk3 padaly po 1,5 roku.
Dziwne ze radio gaśnie podczas jazdy a lampki w srodku sie nie zapalaja.
- Pro-choice
- Sprzedawca

- Localization: Szczecin
W stacyjce masz sygnał plusa po włożeniu kluczyka, plusa po przekręceniu kluczyka na zapłon oraz sygnał do odpalenia silnika. Uszkodzona kostka może nie wszystkie sygnały przekłamywać.