Poliuretan
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Poliuretan
witam, mechanik powiedział że elementy gumowe trzeba będzie za jakiś czas wymienić, teraz pytanie, -oryginał kupiony w ASO , czy dobre gumy ze sklepu motoryzacyjnego a może Poliuretan ?
- shark__
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Piekary Slaskie
Re: Poliuretan
toom pisze:oryginał kupiony w ASO , czy dobre gumy ze sklepu motoryzacyjnego a może Poliuretan ?
IMHO
oryginał z ASO - przepłaconone o jakies 150%
dobre gumy ze sklepu motoryzacyjnego - jakość porównywalna z z oryginałem, duźo mniejsze koszty zakupu.
poliuretan - koszt o jakieś 500 % wyższy niż "dobre gumy ze sklepu" wytrzymałość dożywotnia.
Element gumowy wytrzymuje średnio 70-100 tys km (zależnie od warunków)
Wydaje mi się że poliuretan będzie przenosił część drgań (absorbowanych przez gumy) do kabiny.
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
No i poliuretany lubia sobie skrzypiec a przez to wlasnie ze sa twarde to wiecej drgan przechodzi na zawieszenie i bude tak jak pisze Shark. Wg mnie do tzw cywilnej wersji nie warto.
- Baster
- VIP
- Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
- Engine: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
- Localization: SZWECJA
poliuretany ????
A chcecie żeby wam się Golfy rozpadły od przenoszonych drgań i wibracji ??
Tylko dobrej jakości gumy w sklepie . ASO za drogo.
A chcecie żeby wam się Golfy rozpadły od przenoszonych drgań i wibracji ??
Tylko dobrej jakości gumy w sklepie . ASO za drogo.
Baster
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Wszystko się zgadza, ale gumy np Febi do wahaczy przednich można sobie w buty wsadzić, bardzo delikatnie mówiąc. Włożyłem je do tourana, to w zakręt nie można było trafić tak pływał. Za miękka guma. A co do cen, to powiem tak. Przednia tuleja w aso 42zl,zamiennik 24zl..sorry,ale g. Nie różnica. Tylna tuleja w aso tylko w całości, ale można kupić pełna gumę od Ibizy cupry w aso za 34zl i wprasowac w fabryczne mocowanie.
Mogę wstawić manual jak wymienić tuleje tylne.
Mogę wstawić manual jak wymienić tuleje tylne.
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
Ja mam aktualnie przednie małe tulejki poli, montowane około 2 tygodnie temu, bo lemf padł po 1,5 roku. Kupowałem w Olkuszu, twardość zbliżona do gumy. Skrzypienia, drgań, jakiegoś utwardzenia nie ma, z czasem zdam większą relację. Stwierdziłem że sam muszę zrobić test. Tylne mam z Cupry wprasowane 
Koszt przednich tulejek 37 zł sztuka plus wysyłka.
Muti, co do pełnych tulei tylnych są asy twierdzące że przez nie ciężej chodzi wspomaganie, zawieszenie twardnieje ze plomby wypadają a i są bardziej przenoszone drgania silnika na budę....
Koszt przednich tulejek 37 zł sztuka plus wysyłka.
Muti, co do pełnych tulei tylnych są asy twierdzące że przez nie ciężej chodzi wspomaganie, zawieszenie twardnieje ze plomby wypadają a i są bardziej przenoszone drgania silnika na budę....
- Muti
- VIP
Co do drgań, to muszę się po części zgodzić, bo były bardziej odczuwalne w touranie, ale nieznacznie . Ale co ma do wspomagania? Ale faktem jest, że touran zaczął się lepiej prowadzić.
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
Na forum OCP tylne pełne tuleje powodowały ludziom takie zmiany 
- Pit
- Stały Bywalec
- Auto: GOLF VI
- Engine: 2.0 TDI+
- Localization: Wlkp
Ja miałem w poprzednim aucie cały przód złozony na poliuretanach o twardości 80ShA czyli zblizonej do seryjnych.
Cały komplet kosztował mnie ok 300zł. Co do prowadzenia to sie nie wypowiem bo auto było na niskiej opon i sportowym zawieszeniu. Nie odczuwałem żadnych drgań przenoszony na karoserie.
Jesli skonczą mi sie gumy w golfie tez kupuje poli.
Cały komplet kosztował mnie ok 300zł. Co do prowadzenia to sie nie wypowiem bo auto było na niskiej opon i sportowym zawieszeniu. Nie odczuwałem żadnych drgań przenoszony na karoserie.
Jesli skonczą mi sie gumy w golfie tez kupuje poli.
Mój Golf - GTD/R-line style... Loading
vw-mk6-profil/vw-golf-vi-2-0-tdi-140km-2010-higline-by-soad7-t2593.html
vw-mk6-profil/vw-golf-vi-2-0-tdi-140km-2010-higline-by-soad7-t2593.html
- jezutkp
- Aktywny
- Auto: B8
- Engine: CRLB+
- Localization: Olkusz
Muti pisze:Co do drgań, to muszę się po części zgodzić, bo były bardziej odczuwalne w touranie, ale nieznacznie . Ale co ma do wspomagania? Ale faktem jest, że touran zaczął się lepiej prowadzić.
Dokładnie myślę ze w dieslach jest to bardziej odczuwalne, ale te polibusza z Olkusza na których już któryś sezon jeżdżę sprawują się OK

OK. a ze zwykłych gum wahacza na przód z z jakiej firmy kupić? w necie jest pełno tylko nie wiem co dobre
- Muti
- VIP
Przednia tuleja wahacza Ori. Zamienniki są za miękkie,a różnica w cenie śmieszna.
Tylna jak ci pasuje. Ja, jak już pisałem dałem tuleje ori od cupry.
Tylna jak ci pasuje. Ja, jak już pisałem dałem tuleje ori od cupry.
- Mars
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6 GTD
- Engine: 2.0 TDI 170km
- Localization: PL
To jakiej firmy zamówić tuleje na przód? Chciałbym zwykle gumowe albo oem albo coś lepszego. Jakiej firmy są montowane fabrycznie?
- Muti
- VIP
Kup w serwisie ori. Koło 45zl kosztowała jak dobrze pamiętam.
Ja brałem tuleje wahaczy ze skody, jakieś "wzmacnianie". Te ori maja 2 punkty trzymania gumy, a te "wzmacnianie" 4 punkty. Koszt smieszny 20/30 zł, Wytrzymały już ładnych parędziesiąt tys km.
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Czytałem na jakimś forum ze zakłada się od audi które są pełne i wtedy zapomina się o sprawie. Chyba audi a3 .
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
- Muti
- VIP
Juz pisałem o tym
wprasowuje się tuleje od Ibizy cupry 
-
seba55
- Sympatyk
- Auto: Golf 6
- Engine: 2.0 TDi
- Localization: Wrocław
Muti pisze:Juz pisałem o tymwprasowuje się tuleje od Ibizy cupry
Jakieś minusy takich tulei z cupry ?? miałem pełne w leonie 1.8t i była znacząca poprawa w prowadzeniu pytanie jak w golfie w dieslu ? jakies drgania sie nie pojawiaja ?
-
Cichyelk
- Sympatyk
- Auto: Golf 6
- Engine: Cavd
- Localization: Elk
Patrzcie tuleje z Rs3 są o wiele mocniejsze