Głośność tylnego parktronika

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
ODPOWIEDZ
arczi99
Nowicjusz
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.6 TDI
Localization: Koszalin

Głośność tylnego parktronika

Post autor: arczi99 »

Witam
Mam pytanko, w VCDS mam pogłośnione na maksa a i tak ledwo co jest słyszalne pikanie, głośniczek jest z tyłu po prawej stronie, działa ale bardzo cicho, regulacja VCDSem też działa bo da się jeszcze bardziej wyciszyć.
Co to może być ? przedni parktronik nadawany jest chyba przez głośniki radia bo jest bardzo głośno i słyszę lewy i prawy głośnik, z tyłu tylko po prawej i to taki mały buzer jest.

Doradźcie coś
Awatar użytkownika
tberent
Banned
Engine: CBCD
Localization: Lodzkie

Re: Głośność tylnego parktronika

Post autor: tberent »

Są dwa małe głośniki. Oba sterowane przez moduł PDC. Przednie czujniki sygnqlizuja głośników przymocowanym obok modulu PDC pod deską. Tylne sygnalizowane sa przez brzeczyk w tylnim prawym slupku. Może ci zwyczajnie pada . A nie leciała ci tam woda z wężyka. ?
arczi99
Nowicjusz

Nie no normalnie pika im bliżej tym szybciej, potem ciągły sygnał, a nie sądzę że wszyscy tak mają cicho.
Dodam że radio przy włączeniu parktronika lub biegu wstecznego samo się ścisza.

Czyli że przód ma jeden głośnik od parkowania?

Aha, jak można sprawdzić czy ten buzer tylni jest uszkodzony ?
Awatar użytkownika
ryba113
VIP
Auto: VW Golf 6 Bifuel
Engine: BGU 1.6 74 kW
Localization: CT NO EL

Post autor: ryba113 »

Jak pika to znaczy ze sprawny. Jak pika sporo ciszej niż przód to pewnie coś go boli ale system nie wykrywa błędu jeszcze. Koszt nowego w aso 56zl wymiana 15-20 minut. Trzyma się na 2 kołkach uważaj lubią wyskoczyć.
arczi99
Nowicjusz

Tak, pika dużo ciszej od przedniego, sprawdziłem, jest zaraz koło lampki w bagażniku, może ktoś wie jak się tam dostać bo wiem że trzeba zdemontować plastik na którym opiera się półka.

Aha, a czy w vcds można ustawić do jakiego poziomu ma się ściszać radio po załączeniu parktronika ?
Awatar użytkownika
looki8329
Gadatliwy
Auto: VW Golf 7
Engine: 1.4TSI 122PS
Localization: VWlkp

Post autor: looki8329 »

Można to zrobić z pozycji radia
Lepiej stracić sekundę z życia niż życie w ciągu sekundy...
Awatar użytkownika
ryba113
VIP

Ta półka mocowana jest na trzech wkrętach dwa od strony oparcia fotela pod zaślepkami a jeden widoczny po zdjęciu osłony rantu bagażnika. Plus dwa kołki ustalające. Jeżeli masz małe dłonie i trochę zdolności ginekologicznych da radę zrobić to bez ściągania półki. Poziom wyciszenia radia znajdziesz w menu radia. Tutaj widać wszystko http://pl.realoem.me/Volkswagen/RDW/GOL ... 867/867080
arczi99
Nowicjusz

ryba113 a powiedz czy taki sam głośniczek jest z przodu i z tyłu, to będę na 100% wiedział że tylni jest walnięty skoro tak cicho pika.
Awatar użytkownika
ryba113
VIP

Są takie same różnią się częstotliwością dźwięku tak więc trzeba kupić odpowiedni.
arczi99
Nowicjusz

No właśnie, słyszę że dzwięk z przedniego jest taki prawie jak z głośnika radia a ten z tyłu wydaje tak jak z taniej chińskiej zabawki.
A powiedz mi co znaczy że mam kupić taki sam, widzę pełno tych głośniczków na alle... i nie wiem o co chodzi.

A i jednak nie dam rady go wyjąć bez demontażu tego boku, nie widać nawet wkrętów od głośnika tylko jakieś czarne jakby bolce albo zaślepki.
Awatar użytkownika
ryba113
VIP

Tak jak pisałem wcześniej sam glosniczek mocowany jest dwoma kołkami na wcisk. Przedni ma inne numery tylny inne
Arek_VI
VIP
Auto: Golf VI
Engine: TSI 122
Localization: Wroclaw

Post autor: Arek_VI »

arczi99 pisze:ryba113 a powiedz czy taki sam głośniczek jest z przodu i z tyłu, to będę na 100% wiedział że tylni jest walnięty skoro tak cicho pika.

Głośniki są takie same. Numer 8E0 919 279.

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... t-1-2-1025
Awatar użytkownika
jezutkp
Aktywny
Auto: B8
Engine: CRLB+
Localization: Olkusz

Post autor: jezutkp »

W adaptacjach sterownika 10 masz możliwość regulacji tonu i głośności głośniczków. Sprawdź może jest ściszony...

Nie doczytałem że sa na max... :oops:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i Elektronika”