Wysoka temperatura oleju

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
ODPOWIEDZ
Kolele
Nieśmiały
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.6 TDI CAYC
Localization: Warszawa

Wysoka temperatura oleju

Post autor: Kolele »

Witam,
Mam taką kwestię otóż sprawa wygląda następująco - kiedy są wyższe temperatury ale też nie zawsze mam wysoką temperaturę oleju , w tamtym tygodniu jadą trasą prędkością 115km/h wynosiła maksymalnie 123 stopnie ,dzisiaj przejechałem 9 km do pracy i już było 105 stopni, poza tym wczoraj pierwszy raz temperatura płynu chłodzącego podniosła się do 100 stopni, wcześniej tak nie miałem. Właściwie to codziennie jadąc obroty na postoju mam prawie 1000 aż telepie budą i chłodnica jeszcze chodzi po wyłączeniu silnika pare minut ,zauważyłem ,że te obroty są wyższe na początku jazdy jak stoję na światłach itp, gdzieś po 30 min jazdy już jest normalnie ale temperatura wysoka. Praktycznie co tydzień w weekend robię 250 km w trasie więc nie wiem czy to cały czas DPF się wypala, nie mam kabla żeby podpiąć i to sprawdzić. Olej to motul specific i wymieniałem go miesiąc temu. Miał ktoś podobny problem ? ;)
koper92
Gadatliwy
Auto: MK 6 GTI
Engine: 2.0 TSi
Localization: Tomaszow Maz

Re: Temperatura oleju

Post autor: koper92 »

Nie wiem ocb, ale w gti przy ostrej jeździe nigdy nie złapało mi powyżej 110"C wiec 123 to chyba z lekka za dużo? Patrzyłeś czy kupiłeś ori olej?
Kolele
Nieśmiały

Raczej oryginalny, z dwa lata leje z tego samego źródła (znajomy mechanik bierze z hurtowni z Łodzi) a wcześniej miałem Castrol i też były podobne temperatury więc nie wiem co jest, strach gdzieś w daleką trasę w upał pojechać ,zanim zgaszę to czekam z 2 min żeby trochę się schłodził
lkgh
Stały Bywalec
Auto: golf VI
Engine: 2.0 TDI 175koni
Localization: Haarlem

Post autor: lkgh »

Moja dziewczyna jezdzila kiedys takim golfem 1.6 TDI. Miala ciezka noge I temperature oleju zawsze byla ponizej 125stopni.
Kolele
Nieśmiały

Ja jeźdzę spokojnie , rzadko przekraczam 2,5 tysi obrotów :)
Awatar użytkownika
konrado75
Aktywny
Auto: VW Golf 6 2011
Engine: 1.6 TDI
Localization: Berlin

Post autor: konrado75 »

Ja kilka razy mialem 130C, teraz gdy zmienilem z Castrola na Motul jest pare C mniej. Ogolnie gdy sie pocina to takie temp wystepuja, bynajmniej u mnie tez
Kolele
Nieśmiały

Tyle że ja wracając z pracy miałem średnią prędkość 31 km/h i 9km drogi a temperaturę miałem już 111 stopni i po wyłączeniu silnika jeszcze wentylator chodził parę minut
maverick
Stały Bywalec
Auto: Golf 7
Engine: CLHA
Localization: Aberdeenshire

Re: Wysoka temperatura oleju

Post autor: maverick »

No to DPF probuje ci sie wypalic i pewnie dlatego wentylator chodzi jeszcze po wylaczeniu silnika
Kolele
Nieśmiały

To codziennie próbuje się wypalić?
maverick
Stały Bywalec
Auto: Golf 7
Engine: CLHA
Localization: Aberdeenshire

Post autor: maverick »

Jezeli procedura wypalania sie zaczela i robiác krotkie odcinki nie moze sie zakonczyc,to moze tak byc codziennie.Teoretycznie,bo w Mk6 przy sprawnym DPF przebiega to raczej bezproblemowo.
U ciebie temperatura oleju i podniesione obroty biegu jalowego wskazujá wlasnie na dpf.
Wypalenie powinno starczyc na ok.600 km,ale przy wiekszym przebiegu,gdy filtr jest juz zanieczyszczony bedzie sie to dzialo czesciej.
A widze u siebie,ze w 1.6 tdi temperatura oleju jest raczej wyzsza niz nizsza i 100 czy 105 stopni nie jest czyms nadzwyczajnym.
Sergey
Sympatyk
Engine: CAYB 1.6TDI 90KM

Post autor: Sergey »

a chlodnica jest czysta?
przepraszam za moj polski - estem bialorusinem
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec
Engine: 2.0 TDI CR CBDC
Localization: katowice

Post autor: marmi »

Raczej dpf odpada przy trzeciej próbie dopalenia już by się świeciła kontrolka...

Nie jest natomiast normalnym objawem taka praca silnika czyli obroty na 1 tyś i takie nagrzewanie się oleju i płynu chłodzącego, nie przy tej prędkości i nie na takim dystansie...

Niestety mozna tylko gdybać co jest nie tak, zacznij od komputera i sprawdzenia wszystkich bloków pomiarowych...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Kolele
Nieśmiały

Kontrolka DPF to 2,5 roku temu ostatnio się u mnie paliła, trzeba będzie kupić kabel i podpiąć, chłodnice też przejrzeć
Awatar użytkownika
Muti
VIP
Auto: MK7.5 R
Engine: 2.O TSI DJHA
Localization: Lubuskie

Post autor: Muti »

Sprawdź czy dolny wąż chłodnicy jest gorący. Może termostat zacięty na małym obiegu i się grzeje.

PS. W gti 110 stopni można osiągnąć spokojnie. Aczkolwiek na aktualnym oleju i dodatku więcej niż 114 nie widziałem.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Kolele
Nieśmiały

Sprawdzę a powinien być gorący czy nie ?
lkgh
Stały Bywalec
Auto: golf VI
Engine: 2.0 TDI 175koni
Localization: Haarlem

Post autor: lkgh »

Ja zmienilem na tak polecanego Motula, ale nie zauwazylem zeby temperatura przez to byla mniejsza. Malo tego, mam wrazenie ze jest wieksza
Awatar użytkownika
Muti
VIP
Auto: MK7.5 R
Engine: 2.O TSI DJHA
Localization: Lubuskie

Post autor: Muti »

Motul to szajs. Motul skończył się jakieś 5 lat temu. Od kiedy stał sie popularny, to jego karty techniczne z roku na rok są coraz gorsze. Są inne dobre oleje niekoniecznie drogie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy / Usterki”