stukniecie i szarpniecie przy zmianie z 1 na 2 bieg
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- misiek1680
- Sympatyk
- Auto: golf 6
- Engine: 1.4tsi 122km
- Localization: Poznan
stukniecie i szarpniecie przy zmianie z 1 na 2 bieg
Witam.Mam taki problem polegający na tym,ze jak troszkę pociagne na jedynce to 2 bieg wchodzi z szarpnieciem i stukiem.Dla porównania mam corse zony i tam wchodzi wszystko gładko.By to zjawisko zniwelować musze odpowiednio więcej gazu dodac przy tej czynności,wtedy niweluje się ten stuk i szarpniecie.Czy to może być poduszka skrzyni????
Re: Odp: stukniecie i szarpniecie przy zmianie z 1 na 2 bieg
Ja tak mam od nowości.
-
qwer
- Nowicjusz
- Auto: VWGolf 6 highline
- Engine: 1.4 TSI 122KM CAXA
Re: stukniecie i szarpniecie przy zmianie z 1 na 2 bieg
Potwierdzam również to mam, może nie szarpnięcie ale stuk jest wyraźnie słyszalny. Ginie jeśli silnik jest dobrze rozgrzany
-
piotras85
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAVD 220KM310Nm
- Localization: Tychy
także u mnie to występuje, jeżeli szybko się puści sprzęgło. Miedzy 1 a 2 należy wolniej puszczać sprzęgło, wtedy nie ma szarpnięcia. Reszta biegów wchodzi gładko.
Pozdrawiam, Piotr
Pozdrawiam, Piotr
Płynniejsze poszczenia sprzęgła powinno pomóc żeby wyrównać prędkości wałków.
- misiek1680
- Sympatyk
przy zmianie biegu i puszczeniu sprzegla bez dodawania gazu na pewno nie powinno być slychac stuknięcia.Pytanie tylko w czym jest problem.Czy wina lezy po stronie docisku czy może tarczy sprzegla.Moze ktoś już miał taki sam problem i idalo mu się go rozwiazac.Troche jest to denerwujące,gdy zawsze przy zmianie z 1 na 2 bieg musze kontrolować dodając gaz by tego stuknięcia nie było.
-
jareckipo
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 125 KM CZCA
- Localization: Gliwice
Witam
Jak widać to nie przypadek, również tego doświadczam....trochę to dziwne.
Bardziej mi to pachnie skrzynią a nie sprzęgłem, na razie przejechałem 25 tys.km.(staram się przyzwyczaić
)
Często w modelach występują objawy klasyfikowane jako ...Ten Typ Tak Ma i na prawdę nic złego się nie dzieje.
Ciekaw jestem co na to użytkownicy z większym przebiegiem
Pozdrawiam.
Jak widać to nie przypadek, również tego doświadczam....trochę to dziwne.
Bardziej mi to pachnie skrzynią a nie sprzęgłem, na razie przejechałem 25 tys.km.(staram się przyzwyczaić
Często w modelach występują objawy klasyfikowane jako ...Ten Typ Tak Ma i na prawdę nic złego się nie dzieje.
Ciekaw jestem co na to użytkownicy z większym przebiegiem
Pozdrawiam.
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
- Engine: 1.4 tsi 122 km
- Localization: rybnik
ja mam 112000km i puki co odpukac oczywiscie zadnego pukania:P
-
jareckipo
- Nowicjusz
Bardziej mi chodziło o to..... ile przejeżdżają takie co pukają 
Oczywiście dzięki za cenne dane do statystyki
Oczywiście dzięki za cenne dane do statystyki

U mnie 50k km, stuka odkąd pamiętam. Stuki słyszę też z 2 na 3 i czasami 4. Jutro może w serwisie coś mi powiedzą. Mam wrażenie że sprzęgło szarpie na samym końcu.
-
jareckipo
- Nowicjusz
No to czekamy z niecierpliwością co tam "fachowcy" na to.
Mi teraz też od tego nasłuchiwania stukania, puka coraz więcej np. na luzie naciskam i puszczam sprzęgło - stuka, naciskam i puszczam szybko nie stuka.....stuk -puk....stuk - puk
Pozdrawiam
Mi teraz też od tego nasłuchiwania stukania, puka coraz więcej np. na luzie naciskam i puszczam sprzęgło - stuka, naciskam i puszczam szybko nie stuka.....stuk -puk....stuk - puk
Pozdrawiam
Niestety zbyli mnie, że nic nie słychać i wszystko działa ok. Nie miałem tego dnia czasu się z nimi wozić autem i pokazywać...
Nie będę go oszczędzać i wolno puszczać sprzęgło żeby nie strzelało im szybciej się posypie tym lepiej, mam wykupiony Alianz.
Nie będę go oszczędzać i wolno puszczać sprzęgło żeby nie strzelało im szybciej się posypie tym lepiej, mam wykupiony Alianz.
-
jareckipo
- Nowicjusz
Ja też się tym problemem nie obchodzę jakoś specjalnie zmieniam biegi jak zwykle i tyle
Słychać to u mnie bardziej przy otwartym oknie - dla komfortu psychicznego można zawsze zamknąć.
Jak się coś wysypie to dam znać.
Moja skrzynia ma oznaczenie MCB, nie wiem czy inne pukające to te same
Czy możecie podać typ skrzyni typu stuk-puk das auto
Pozdrawiam
Słychać to u mnie bardziej przy otwartym oknie - dla komfortu psychicznego można zawsze zamknąć.
Jak się coś wysypie to dam znać.
Moja skrzynia ma oznaczenie MCB, nie wiem czy inne pukające to te same
Czy możecie podać typ skrzyni typu stuk-puk das auto
Pozdrawiam
-
tomvideo
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.2 TSI 105KM
- Localization: Plock
Witam
Ja też poteierdzam stuki podczas przerzucania biegów z 1-2-3 .
A szczególnie mnie to denerwóje jak wjeżdzam do garażu podziemnego .
Stuki są od samego począdku (obecnie 25tyś) ,mam w rodzinie takie same auto i stuki też występują .
Jednym słowem te Golfy są jakieś tandetne ,jakoś się obawiam czy te jednostki dojeżdzą 100tyś.
Ja też poteierdzam stuki podczas przerzucania biegów z 1-2-3 .
A szczególnie mnie to denerwóje jak wjeżdzam do garażu podziemnego .
Stuki są od samego począdku (obecnie 25tyś) ,mam w rodzinie takie same auto i stuki też występują .
Jednym słowem te Golfy są jakieś tandetne ,jakoś się obawiam czy te jednostki dojeżdzą 100tyś.
-
jareckipo
- Nowicjusz
I już jest trop...może to MCB tak ma - ale czy to jest groźne?
Bardzo ciekawy wątek
Widzę że jest więcej tematów na forum co do dziwnej pracy układu: skrzynia - sprzęgło (stuki,jęczenia,piski itp..)
Wydaje mi się że kluczowy jest tu typ skrzyni.
Żeby było jaśniej w temacie podawajcie oznaczenie skrzyni jaka siedzi u was.
Dla tych co nie wiedzą, odczytać to możemy z naklejki w książce przeglądów lub w bagażniku.
To jest trzy literowy kod w tym miejscu:

Bardzo ciekawy wątek
Widzę że jest więcej tematów na forum co do dziwnej pracy układu: skrzynia - sprzęgło (stuki,jęczenia,piski itp..)
Wydaje mi się że kluczowy jest tu typ skrzyni.
Żeby było jaśniej w temacie podawajcie oznaczenie skrzyni jaka siedzi u was.
Dla tych co nie wiedzą, odczytać to możemy z naklejki w książce przeglądów lub w bagażniku.
To jest trzy literowy kod w tym miejscu:

-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
ja tez mam MCB jestem ciekawy tych stuków masz jutro czas na spota? auchan gliwice godz 17?
jarekbarcaaa pisze:to pisz kiedy Ci pasuje;)
Prosze trzymać się tematu, spotkania proszę umawiać we właściwym temacie / dziale
Jeżeli zauważyłeś temat w niewłaściwym dziale lub treść postu nie ma nic wspólnego z tematem, w którym się znajduje lub inny bałagan na forum - proszę daj znać bezpośrednio w temacie lub poprzez PW. Obiecuję, że ktoś na pewno się tym zajmie.
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
- misiek1680
- Sympatyk
może by trzeba zastosować sprzeglo luka zamiast tego sachsa które mamy.Gdzies czytałem ze koles wymienil i miał już spokój.W serwisie wymieniają na sachsa i po chwili znowu wraca problem z dociskiem
-
Marcin
- Nieśmiały
- Auto: MK6 R-Line Pakiet
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Gdynia
Wprawdzie to nie benzyna ale temat dość podobny więc się podczepię. Pacjent to MK6 1.6 TDI 105km, auto bardzo zadbane, kupione po rodzinie, przebieg sprawdzony 40kkm. Szarpie tak jak w opisach powyżej, czyli w czasie zmiany z 1 na 2 przy gwałtowniejszym przyspieszaniu, szarpnięcie następuje jedynie przy zasprzęglaniu biegu, później spokój, stukania nie ma. Na jałowym nic nie drga, przy przyspieszaniu nie szarpie nic a nic, dwumasa cicho, sprzęgło nie ślizga się. Problem występuje na ciepłym silniku. Podpowiecie coś?

-
greg
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI OCTAVIA
- Engine: CAYC 1.5 DADA
- Localization: Tychy
Marcin pisze:Wprawdzie to nie benzyna ale temat dość podobny więc się podczepię. Pacjent to MK6 1.6 TDI 105km, auto bardzo zadbane, kupione po rodzinie, przebieg sprawdzony 40kkm. Szarpie tak jak w opisach powyżej, czyli w czasie zmiany z 1 na 2 przy gwałtowniejszym przyspieszaniu, szarpnięcie następuje jedynie przy zasprzęglaniu biegu, później spokój, stukania nie ma. Na jałowym nic nie drga, przy przyspieszaniu nie szarpie nic a nic, dwumasa cicho, sprzęgło nie ślizga się. Problem występuje na ciepłym silniku. Podpowiecie coś?
Jak na moje oko to dwumasa niestety jeżeli ktoś nie jezdził nigdy dieslem to właśnie się tak kończy, widziałem przypadek że auto przy przebiegu 20.000 tysięcy maiło zajechane koło dwu masowe, spowodowane złą jazdą.
-
Marcin
- Nieśmiały
- Auto: MK6 R-Line Pakiet
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Gdynia
greg pisze:Marcin pisze:Wprawdzie to nie benzyna ale temat dość podobny więc się podczepię. Pacjent to MK6 1.6 TDI 105km, auto bardzo zadbane, kupione po rodzinie, przebieg sprawdzony 40kkm. Szarpie tak jak w opisach powyżej, czyli w czasie zmiany z 1 na 2 przy gwałtowniejszym przyspieszaniu, szarpnięcie następuje jedynie przy zasprzęglaniu biegu, później spokój, stukania nie ma. Na jałowym nic nie drga, przy przyspieszaniu nie szarpie nic a nic, dwumasa cicho, sprzęgło nie ślizga się. Problem występuje na ciepłym silniku. Podpowiecie coś?
Jak na moje oko to dwumasa niestety jeżeli ktoś nie jezdził nigdy dieslem to właśnie się tak kończy, widziałem przypadek że auto przy przebiegu 20.000 tysięcy maiło zajechane koło dwu masowe, spowodowane złą jazdą.
A pozostałe objawy typowe dla dwumasy? Tutaj się nic nie objawia.

- banny_2006
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF 6 GTI
- Engine: 1.6 TDI 120 KM CAYC
- Localization: kostrzyn wlkp
ja mam szarpniecia na 1, 2 biegu i postoju robie przygazówkę to buja silnikiem wiec mam do wymiany poduszkę skrzyni biegów
-
Adrian2110
- Nieśmiały
- Auto: VOLKSWAGEN GOLF 7 5Q
- Engine: 1.6 TDI BlueMotion
- Localization: United Kingdom
Podpinam sie do tematu.
U mnie jak zmienia z 1na 2 bieg lubi szarpnac, a czasami to porzadnie tak ze wstrzasu mozgu idzie dostać.
To niezaleznie czy zimny czy cieply silnik. Poprostu ma ochote to robi. Zazwyczaj jak dlugo jezdze to trzesie pomiedzy 1a 2
Dodam to ze to automam. Sprzeglo bylo niby wymienione.
1.4 tsi dsg 122osly:)
Pozdrawiam
U mnie jak zmienia z 1na 2 bieg lubi szarpnac, a czasami to porzadnie tak ze wstrzasu mozgu idzie dostać.
To niezaleznie czy zimny czy cieply silnik. Poprostu ma ochote to robi. Zazwyczaj jak dlugo jezdze to trzesie pomiedzy 1a 2
Dodam to ze to automam. Sprzeglo bylo niby wymienione.
1.4 tsi dsg 122osly:)
Pozdrawiam