Po wymuszeniu przez komputer wypaleniu DPF wartosc ta sama
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.
Pamiętaj:
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Kingade
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: CAYC 1.6 TDI
Po wymuszeniu przez komputer wypaleniu DPF wartosc ta sama
Witam
Nie moge znalesc nigdzie o tym tematu . Jesli juz gdzies jest to przepraszam ...
Mianowicie, mam problem z zawartoscia sadzy w DPF tzn komp pokazuje mni przed wymuszeniem wypalenia ta sama wartosc co po wypaleniu . Przed byla wartosc 48, ... i po jest to samo. Czemu nie zmienia wartosci sadzy ? Czy on juz jest na tyle zapchany ze nie zmniejszy wartosci ?
Nie moge znalesc nigdzie o tym tematu . Jesli juz gdzies jest to przepraszam ...
Mianowicie, mam problem z zawartoscia sadzy w DPF tzn komp pokazuje mni przed wymuszeniem wypalenia ta sama wartosc co po wypaleniu . Przed byla wartosc 48, ... i po jest to samo. Czemu nie zmienia wartosci sadzy ? Czy on juz jest na tyle zapchany ze nie zmniejszy wartosci ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- hoses
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: 1.6 TDI 110KM CXXB
- Localization: mazowieckie
Re: Po wymuszeniu przez komputer wypaleniu DPF wartosc ta sa
To co pokazujesz to jest zawartość popiołu po wypalaniach i ta wartość nie spada tylko z każdym wypalaniem rośnie.
U mnie na tą chwilę tak to wygląda. Podkreśliłem wartość odpowiadającą twojej.
IDE00432-ENG103847 Filtr cząstek stałych: czas od ostatniej regeneracji-T_WOUT_RGN 18089.10 s
IDE00433-ENG103279 Filtr cząstek stałych: zawartość popiołu w oleju-MASS_ASH_PF 55.7896194 g
IDE00434-ENG102050 Filtr cząstek stałych: obliczona masa sadzy-MASS_SOOT_SIM_PF 16.28 g
IDE00435-ENG101197 Filtr cząstek stałych: zmierzona masa sadzy-MASS_SOOT_PHY_PF 12.04 g
IDE00436-ENG102397 Filtr cząstek stałych: kilometry od ostatniej regeneracji-DIST_RGN 149.1 km
U mnie na tą chwilę tak to wygląda. Podkreśliłem wartość odpowiadającą twojej.
IDE00432-ENG103847 Filtr cząstek stałych: czas od ostatniej regeneracji-T_WOUT_RGN 18089.10 s
IDE00433-ENG103279 Filtr cząstek stałych: zawartość popiołu w oleju-MASS_ASH_PF 55.7896194 g
IDE00434-ENG102050 Filtr cząstek stałych: obliczona masa sadzy-MASS_SOOT_SIM_PF 16.28 g
IDE00435-ENG101197 Filtr cząstek stałych: zmierzona masa sadzy-MASS_SOOT_PHY_PF 12.04 g
IDE00436-ENG102397 Filtr cząstek stałych: kilometry od ostatniej regeneracji-DIST_RGN 149.1 km
- Schvenck
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Warszawa
Jak to należy rozumieć?
obliczona masa sadzy-MASS_SOOT_SIM_PF oraz zmierzona masa sadzy-MASS_SOOT_PHY_PF to wartości odpowiadające za aktualną ilość sadzy w DPF i jak sie wypala to zmniejsza sie.
zawartość popiołu w oleju-MASS_ASH_PF skoro rośnie przy każdym wypalaniu a na górze jest info że "rzeczywista wartość graniczna dla wymiany filtra cząstek stałych" to znaczy że jak dojdzie do 60 a u kolegi aktualnie jest 55 to jedyną akcją jest wyymiana DPF na nowy? Bo nie rozumiem czym sie różnią te dwie wartości.
Dzięki za wyjaśnienie:)
obliczona masa sadzy-MASS_SOOT_SIM_PF oraz zmierzona masa sadzy-MASS_SOOT_PHY_PF to wartości odpowiadające za aktualną ilość sadzy w DPF i jak sie wypala to zmniejsza sie.
zawartość popiołu w oleju-MASS_ASH_PF skoro rośnie przy każdym wypalaniu a na górze jest info że "rzeczywista wartość graniczna dla wymiany filtra cząstek stałych" to znaczy że jak dojdzie do 60 a u kolegi aktualnie jest 55 to jedyną akcją jest wyymiana DPF na nowy? Bo nie rozumiem czym sie różnią te dwie wartości.
Dzięki za wyjaśnienie:)
- hoses
- Gadatliwy
Schvenck pisze:..to znaczy że jak dojdzie do 60 a u kolegi aktualnie jest 55 to jedyną akcją jest wyymiana DPF na nowy?
Dokładnie. Tyle, że w moim przypadku wartością graniczną jest 70 g sadzy.
PS
Można jeszcze regenerować, ale krążą opinię że to wątpliwa operacja.
- Schvenck
- Nowicjusz
Ooooo. Ja też mam 70 z tego co pamiętam a dzisiaj rano robiłem pomiar i ja aktualnie mam 42. Pytanie ile to tak pociągnie zanim padnie DPF:)
- hoses
- Gadatliwy
Sadza zostaje po wypalaniu. Im częściej się wypala tym więcej przybywa sadzy. Jak robisz długie trasy to jeszcze masz daleko do zapełnienia. Mi średnio przybywa 1 g na 2000-3000km, ale ja głównie miasto robię.
- Schvenck
- Nowicjusz
Ha no to mi podobnie przeliczając przebieg wyszło ze 1 g to 3095 km
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Engine: 2.0 TDI 175koni
- Localization: Haarlem
Panowie....a gdzie niby ta sadza sie tam zbiera? Gdzie ona tam niby jest po tym wypaleniu? Jest tam jakis magiczny pojemnik na ta sadze?
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Chyba zbiera się po całej powierzchni filtra (siatce)
-
lkgh
- Stały Bywalec
ok, teraz widze ze sie tak bardzo rozpedzilem ze zle napisalem. Chodzilo mi nie o sadze ale o popiół o ktorym tu pisaliscie.
Gdzie on sie niby zbiera??
-- 27 lut 2018, 10:48 --
Sadza sie wypala I po wypaleniu jest jej znikoma ilosc. Chodzilo CI chyba o popiol.
Gdzie on sie niby zbiera??
-- 27 lut 2018, 10:48 --
hoses pisze:Sadza zostaje po wypalaniu. Im częściej się wypala tym więcej przybywa sadzy. Jak robisz długie trasy to jeszcze masz daleko do zapełnienia. Mi średnio przybywa 1 g na 2000-3000km, ale ja głównie miasto robię.
Sadza sie wypala I po wypaleniu jest jej znikoma ilosc. Chodzilo CI chyba o popiol.
- hoses
- Gadatliwy
Tak dokładnie chodzi mi o popiół. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Jak jest mierzona ilość popiołu? Czy jeśli wymienię filtr DPF na pochodzący z innego auto, w którym załóżmy VCDS pokazuje inną wartość popiołu, to ta inna wartość po przekładce automatycznie zostanie wykryta w moim aucie?
-
ktry
- Aktywny
- Auto: Passat B7 1 6 tdi
- Engine: CAYC
- Localization: ZACH-POM
Popiołu ci żaden czujnik nie zmierzy. Jest to wartość liczona orientacyjnie ,po ilości km. i warunkach jazdy ,ewentualnie ilości spalonego paliwa. Możesz se założyć nowy filtr i jak nie skasujesz w kompie ,to nadal będzie pokazywać tą wartość co miałeś na starym. Albo na starym se możesz skasować i będzie pokazywać jak byś z salonu nówką wyjechał.
Popiołu się nie pozbędziesz żadnym innym sposobem jak tylko mechanicznym i tylko wyleci w stronę silnika. Nie ma opcji aby przeleciał przez dpfa i wyleciał przez wydech. To tak jak w papierosie byś chciał wciągnąć popiół przez filter do płuc.
Popiołu się nie pozbędziesz żadnym innym sposobem jak tylko mechanicznym i tylko wyleci w stronę silnika. Nie ma opcji aby przeleciał przez dpfa i wyleciał przez wydech. To tak jak w papierosie byś chciał wciągnąć popiół przez filter do płuc.
-
lkgh
- Stały Bywalec
ktry pisze:Popiołu ci żaden czujnik nie zmierzy. Jest to wartość liczona orientacyjnie ,po ilości km. i warunkach jazdy ,ewentualnie ilości spalonego paliwa. Możesz se założyć nowy filtr i jak nie skasujesz w kompie ,to nadal będzie pokazywać tą wartość co miałeś na starym. Albo na starym se możesz skasować i będzie pokazywać jak byś z salonu nówką wyjechał.
Przeciez tam nie ma zadnego popiolu!!!!!!!
Sam napisales ze sadza wypala sie w DPF, wiec logicznie myslac popiol tworzy sie w DPF I wylatuje na zewnatrz razem ze spalinami.
-
ktry
- Aktywny
- Auto: Passat B7 1 6 tdi
- Engine: CAYC
- Localization: ZACH-POM
Popiół to substancja nie palna ,to jest pozostałość po spaleniu sadzy i innych związków chemicznych. Jak byś kiedykolwiek palił w jakimś piecu ,to byś wiedział że tego się nie da spalić. Jest tego minimalna ilość ,ale po latach i po tysiącach litrów paliwa to się zbiera w dpfie . Siatka ceramiczna jest tak zbudowana że nie przepuści tego w stronę wylotu. Jedyne wyjście to tylko w stronę kolektora i to właśnie robią firmy co regenerują dpfy. Żadne wypalania i temperatury nawet z wielkiego pieca tego nie spalą w żaden sposób. Sadzę tak ,ale nie popiół.
Spróbuj spalić popiół z papierosa ,z pieca, to będziesz wiedział o co mi chodziło. Jak byś widział budowę dpfa po rozcięciu to bys wiedział że tam żadna cząstka stał nie ma sans się wydostać na zewnątrz.A popiół to jest cząstka stała. Dlatego wydech diesla z dpfem jest czyściejszy od wydechu auta na benzynę.
Wkładasz palucha do rury i już widać czy jest dpf ,czy go nie ma ,lub jest zepsuty.
Spróbuj spalić popiół z papierosa ,z pieca, to będziesz wiedział o co mi chodziło. Jak byś widział budowę dpfa po rozcięciu to bys wiedział że tam żadna cząstka stał nie ma sans się wydostać na zewnątrz.A popiół to jest cząstka stała. Dlatego wydech diesla z dpfem jest czyściejszy od wydechu auta na benzynę.
Wkładasz palucha do rury i już widać czy jest dpf ,czy go nie ma ,lub jest zepsuty.
-
lkgh
- Stały Bywalec
ktry pisze:Popiół to substancja nie palna ,to jest pozostałość po spaleniu sadzy i innych związków chemicznych. Jak byś kiedykolwiek palił w jakimś piecu ,to byś wiedział że tego się nie da spalić. Jest tego minimalna ilość ,ale po latach i po tysiącach litrów paliwa to się zbiera w dpfie . Siatka ceramiczna jest tak zbudowana że nie przepuści tego w stronę wylotu. Jedyne wyjście to tylko w stronę kolektora i to właśnie robią firmy co regenerują dpfy. Żadne wypalania i temperatury nawet z wielkiego pieca tego nie spalą w żaden sposób. Sadzę tak ,ale nie popiół.
Sorry, ale nie zgadzam sie z Toba.
Popiol wylatuje na zewnatrz.