Wymiana alternatora golf 6 1.6 tdi z klimatyzacjom
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
wolin
- Niemowa
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Mazowieckie
Wymiana alternatora golf 6 1.6 tdi z klimatyzacjom
Cześć, alternator nie ładuje wystarczająco akumulatora. Zamierzam wymienić cały alternator na nowy, ale po pojechaniu na warsztat, mechanicy oferują 120zł za roboczo godzinę. Auto z 2011 roku z klimatyzacjom. Alternator umiejscowiony przy prawym przednim kole pod wieloma przewodami. Wyciągnąć go od góry będzie ciężko bez wymontowywanie chłodnicy . Macie pomysł jak w sposób najmniej inwazyjny wymienić taki alternator? Na youtube widziałem jedynie jeden filmik z golfa 5 gdzie zdejmowany był cały przedni zderzak.
- kuba_666
- Nieśmiały
- Engine: CHGA 1.6 Bifuel
- Localization: INOWROCŁAW
Re: Wymiana alternatora golf 6 1.6 tdi z klimatyzacjom
Nie wiem, czy to Twoja wersja silnikowa, ale tutaj sobie jakoś gość poradził.
I pisze się "klimatyzacjĄ"
I pisze się "klimatyzacjĄ"
-
SzarySzarak
- Nowicjusz
- Engine: CAYC
- Localization: Zachodniopomorskie
Re: Wymiana alternatora golf 6 1.6 tdi z klimatyzacjom
Cześć. Wymiana powinna zająć ok. 2 - 3h, trzeba zrzucić dolną osłona silnika, wiatraki chłodnicy, rurę od intercoolera lewą (do wyjęcia wiatraków), wymontować obudowę filtra paliwa z filtrem, bez rozpinania filtra oraz kompresor klimatyzacji, bez rozpinania klimy
Górą niestety ciężko wyjąć alternator...
Ja musiałem wychylić alternator by odkręcić odmę, chorzy konstruktorzy...
Ja musiałem wychylić alternator by odkręcić odmę, chorzy konstruktorzy...