Zamierzam kupić Golfa 6. Oglądałem dzisiaj jednego i mam pewną wątpiwość. Auto posiada Elektroniczną Blokadę mechanizmu różnicowego (Chyba zwane EDS). Po puszczeniu sprzęgłą, na luzie, słychać taki dziwny dodatkowy hałas/terkot. Po naciśnięciu sprzęgła hałas ustaje. Sprzedawca mówi, że to normalne, że w aucie z Elektroniczną szperą taki hałas jest. Odgłos nie jest bardzo głośny, ale jednak słyszalny.
Pozdrawiam, i dzięki za odpowiedź.
Hałas na luzie - elektroniczna blokada mechanizmu różnicoweg
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Re: Hałas na luzie - elektroniczna blokada mechanizmu różnic
Coś mi się wydaje, że sprzedawca może Ci głupoty gadać. Poczytaj tu
mk6-problemy-usterki/terkotanie-na-luzie-sprzeglo-stuki-na-wolnych-obrotach-t397.html
mk6-problemy-usterki/terkotanie-na-luzie-sprzeglo-stuki-na-wolnych-obrotach-t397.html
My TSI
Czytałem ten wątek, co prawda nie było tam mowy o żadnym EDS, jednak wydaje mi się to mimo wszystko podejrzane i narazie wstrzymuje się z zakupem. W poniedziałek być może dowiem się jeszcze czegoś u swojego znajomego mechanika. Być może ktoś ma jeszcze tutaj auto z EDS i mógłby się ewentualnie wypowiedzieć.
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
EDS przy ruszaniu działa a na luzie nie. Sprzedawca coś wymyśla że EDS tak robi. Systemy ABS/EDS/ESP są seryjne w każdym Golfie 6, jest jeszcze kilka skrótów.
Stary film VW o EDS
EDIT:
Konsultowałem się z kolegą i odstawia że koło dwumasowe do wymiany
Stary film VW o EDS
EDIT:
Konsultowałem się z kolegą i odstawia że koło dwumasowe do wymiany