[TPI] Terkocze jak diesel zaraz po odpaleniu na zimnym
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
kuba90
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 2011r.
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Osiek Nad Notecia
Re: [TPI] Terkocze jak diesel zaraz po odpaleniu na zimnym
no właśnie nie wiem na forum już mi mówiliście ze niema a w aso twierdzą że jest
-- 10 sty 2016, 10:37 --
pytanie o cześć zadawałem podając numer vin to chyba dobrze to sprawdzili
-- 10 sty 2016, 10:37 --
pytanie o cześć zadawałem podając numer vin to chyba dobrze to sprawdzili
-
MAPUS
- Sympatyk
- Auto: VW golf 6
- Engine: CAXA TSI
- Localization: OLSZTYN
Panowie co do oleju to mam BMW 2.0 benzyna olej taki sam, parametry jak castrol do VW poleca - ma teraz 230 tyś, ten sam łańcuch od nowości. Jak dla mnie to jest błąd techniczny VW i tyle. Nie będę się rozwodził nad jakością oleju bo jak dla mnie skoro producent taki olej zaleca to ma taki być i silnik ma to wytrzymać (chodzi o parametry nie nazwę). A wszystkie rozrządy się wymienia i te z łańcuchem, ale nie co 30 tyś.
MAPUS pisze:Panowie co do oleju to mam BMW 2.0 benzyna olej taki sam, parametry jak castrol do VW poleca - ma teraz 230 tyś, ten sam łańcuch od nowości. Jak dla mnie to jest błąd techniczny VW i tyle. Nie będę się rozwodził nad jakością oleju bo jak dla mnie skoro producent taki olej zaleca to ma taki być i silnik ma to wytrzymać (chodzi o parametry nie nazwę). A wszystkie rozrządy się wymienia i te z łańcuchem, ale nie co 30 tyś.
Z czystej ciekawosci - kiedy wymianiales rozrzad w tym BMW?
-
kuba90
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 2011r.
- Localization: Osiek Nad Notecia
MAPUS pisze:Panowie co do oleju to mam BMW 2.0 benzyna olej taki sam, parametry jak castrol do VW poleca - ma teraz 230 tyś, ten sam łańcuch od nowości. Jak dla mnie to jest błąd techniczny VW i tyle. N
kuba90 pisze:mechanik wstępnie zdiagnozował dwumase (przy 65tyś !!!!)
dobry mechanik
kuba90 pisze:no właśnie nie wiem na forum już mi mówiliście ze niema a w aso twierdzą że jest
jeszcze lepiej
bwt
kuba90, chyba że masz dsg
U mnie znowu rozrząd głośniej pracuje, ale nie ma jeszcze wibracji na obrotach biegu jałowego :/ Niecałe 2 lata od wymiany i ok 25 kkm. Trzeba będzie jechać z reklamacją...
-
MAPUS
- Sympatyk
Z czystej ciekawosci - kiedy wymianiales rozrzad w tym BMW?[/quote]
Nie wymieniałem jeszcze
Nie wymieniałem jeszcze
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
Szybkie pytanie: Kiedy należy wymieniać wariator?
Przy odpalaniu słyszę dość głośne stukanie przez 2-3 sekundy, a później silnik chodzi elegancko. Nie zaobserwowałem żadnego wahania obrotów i VCDS też nie pokazuje żadnych błędów. Wynika z tego, że problem jest tylko z napinaczem. Czy w takim wypadku powinienem wymieć też ten nieszczęsny wariator, który kosztuje 2k?
Czy warto kupować taki zestaw FAI, czy lepiej sobie darować i przepłacać w ASO?
http://www.iparts.pl/czesc/zestaw-lancucha-rozrzadu-fai-autoparts-tck178,vw,golf-vi-5k1-2008-10-2013-11,1-4-tsi-122km,121-7873-29992-103278-0-267-tck178.html
Dodam tylko, że wg. ASO mam już zmodyfikowany wariator z końcówką E.
Przy odpalaniu słyszę dość głośne stukanie przez 2-3 sekundy, a później silnik chodzi elegancko. Nie zaobserwowałem żadnego wahania obrotów i VCDS też nie pokazuje żadnych błędów. Wynika z tego, że problem jest tylko z napinaczem. Czy w takim wypadku powinienem wymieć też ten nieszczęsny wariator, który kosztuje 2k?
Czy warto kupować taki zestaw FAI, czy lepiej sobie darować i przepłacać w ASO?
http://www.iparts.pl/czesc/zestaw-lancucha-rozrzadu-fai-autoparts-tck178,vw,golf-vi-5k1-2008-10-2013-11,1-4-tsi-122km,121-7873-29992-103278-0-267-tck178.html
Dodam tylko, że wg. ASO mam już zmodyfikowany wariator z końcówką E.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2016, 11:21 przez Jimmy_PoP, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jasiek12
- Nowicjusz
- Localization: Zdunska Wola
Ja także podpisuje się pod pytaniem kolegi.
Mam dokładnie taką samą sytuacje.
Pozdrawiam
Mam dokładnie taką samą sytuacje.
Pozdrawiam
-
MAPUS
- Sympatyk
Jedź do serwisu, ale nie ASO i też zrobią ci rozrząd. Najlepiej do takiego gdzie specjalizują się w TSI. Ale według mechaników którzy mi wymieniali rozrząd to nic tam trudnego nie ma. Wariator jest zalecany przy każdej wymianie ja za drugim razem nie wymieniłem. Niestety nic to nie pomaga.
-- 24 lut 2016, 16:21 --
Skoro tak często trzeba wymieniać te łańcuchy i napinacze to ja bym nie robił w ASO. Bardzo dobre zestawy rozrządu z łańcuchem produkuje INA - również na pierwszy montaż do różnych marek. Jeśli chodzi o gwarancję to wiadomo, że u nas ASO będzie tak kołować klienta, żeby nie stracić. Jak naprawę wykonasz w "dobrym serwisie" to gwarancję na rok też dostaniesz na podstawie faktury poza ASO.
-- 24 lut 2016, 16:21 --
Skoro tak często trzeba wymieniać te łańcuchy i napinacze to ja bym nie robił w ASO. Bardzo dobre zestawy rozrządu z łańcuchem produkuje INA - również na pierwszy montaż do różnych marek. Jeśli chodzi o gwarancję to wiadomo, że u nas ASO będzie tak kołować klienta, żeby nie stracić. Jak naprawę wykonasz w "dobrym serwisie" to gwarancję na rok też dostaniesz na podstawie faktury poza ASO.
- arturro
- Gadatliwy
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: B-stok
Tylko jest jeden szczegol ktory zaraz sie rozmyje otoz VW bardziej lub mniej przyznaje sie do wadliwego rozrzadu i wymienia go partycypujac w kosztach. Ja u siebie wymienialem rozrzad juz dwa razy na koszt VW. Tak wiec pierwsze kroki powinno zawsze sie skierowac do ASO.
-
jaras1992
- Niemowa
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 1.4 TSI Caxa
- Localization: Poznan
Witam, zalogowałem się na to forum, ponieważ sam szukałem na nim konkretnej odpowiedzi dotyczącej terkotania silnika TSI (1.4 caxa)-niestety nie znalazłem. Pojechałem do Krotoski-Cichy w Poznaniu i tam po diagnostyce stwierdzili faktycznie wadliwy napinacz, który jest powodem terkotania, wg nich musieli napisać do VW w Niemczech jak on rozłoży koszty, i ku memu zdziwieniu chcieli rozłożyć koszty tak, że oni zapłaca robocizne (ok. 700 zł), a ja części (ok. 3500 zł). Oburzony sytuacją napisałem do VW Polska, ale odpowiedź była żadna. Dałem drugą szanse i pojechałem do innego salonu na Krańcowej w Poznaniu. Tam ludzie zachowywali się milej, grzeczniej, po prostu kulturalnie. Też powiedzieli, że musza napisać do niemieckiego VW. I co ? Tutaj VW odpisał, że to ja pokryje 700 zł a VW 3500 zł. Jak to jest możliwe ? Dlaczego tak wielki salon jak Krotoski-Cichy w Poznaniu bezkarnie oszukuje ludzi ? Brak słów.
-
hEx
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Plus
- Localization: Czestochowa
Witam. W pracy jeżdżę Mercedes sprinter 316cdi i po odpaleniu silnika przez około minutę podnosi obroty dla rozgrzania silnika a potem się uspakaja. TSI nie ma jakiegoś podobnego zabezpieczenia przed piłowaniem go na zimno ? To taka moja luźna myśl i wiem że jedno to diesel a drugie benzyna ale zachowanie wydaje mi się podobne.
-
MAPUS
- Sympatyk
Ja też za pierwszym razem robiłem rozrząd VW ASO Olsztyn z partycypowaniem kosztów VW czas oczekiwania na naprawę 1 miesiąc. Moje koszty 650 zł. ASO partycypuje w kosztach jeśli auto jest cały czas serwisowane w ASO nawet po gwarancji i dla każdego inaczej ze względu na przejechaną liczbę kilometrów. Ta więc jeśli nie jeździsz na przeglądy do ASO to zapomnij o partycypacji kosztów. Wynik taki, że rozrząd po 25 tyś - 2 lata znowu był do wymiany.
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
@MAPUS wymienili Ci wariator? Jaki masz dokładnie miesiąc/rok produkcji?
Byłem dzisiaj w jednym ASO i pogadałem jeszcze z kilkoma innym przez telefon.
Generalnie trafiłem na jednego ogarniętego doradcę serwisowego i dowiedziałem się też, że ostatnio wyszło nowe TPI dla Volkswagena (w Skodzie jeszcze go nie ma), zalecające dodatkowo wymianę pokrywy (prawdopodobnie chodzi o pokrywę zaworów z tego co zrozumiałem) na nowszy model, która posiada dodatkowy kanalik olejowy. Zapewnia on lepsze smarowanie i powinien eliminować problem ze zbyt niskim ciśnieniem oleju w napinaczu. Kosz takiej pokrywy to ok. 760 zł. Wychodzi na to, że sam koszt wszystkich gratów bez wariatora wychodzi w okolicach 1600-1700 zł.
BTW. Chyba pojawiła się też nowsza wersja napinacza: 03C 109 507 BA
Byłem dzisiaj w jednym ASO i pogadałem jeszcze z kilkoma innym przez telefon.
Generalnie trafiłem na jednego ogarniętego doradcę serwisowego i dowiedziałem się też, że ostatnio wyszło nowe TPI dla Volkswagena (w Skodzie jeszcze go nie ma), zalecające dodatkowo wymianę pokrywy (prawdopodobnie chodzi o pokrywę zaworów z tego co zrozumiałem) na nowszy model, która posiada dodatkowy kanalik olejowy. Zapewnia on lepsze smarowanie i powinien eliminować problem ze zbyt niskim ciśnieniem oleju w napinaczu. Kosz takiej pokrywy to ok. 760 zł. Wychodzi na to, że sam koszt wszystkich gratów bez wariatora wychodzi w okolicach 1600-1700 zł.
BTW. Chyba pojawiła się też nowsza wersja napinacza: 03C 109 507 BA
- arturro
- Gadatliwy
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: B-stok
O tej pokrywie pisalem w lipcu na 22 stronie, tez mi o tym wspominali przy okazji ostatniej naprawy. Tylko wowczas nie bylo TPI.
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Niestety raczej tak. Zanikający dźwięk raczej potwierdza diagnozę.
Arek_VI pisze:Niestety raczej tak. Zanikający dźwięk raczej potwierdza diagnozę.
A dwa lata temu robiłem kompletny rozrzad i miało być juz ok...
-
Arek_VI
- VIP
Masz dwa lata gwarancji na rozrząd. Może zdążysz jeszcze zareklamować w ASO ?
Arek_VI pisze:Masz dwa lata gwarancji na rozrząd. Może zdążysz jeszcze zareklamować w ASO ?
Tak, mam gwarancję do 22 marca 2016 r. Czy jest jakaś sznsa, że nowy rozrzad będzie lepszy? Czy zmiany wprowadzane przez vw cokolwiek poprawiają w tym zakresie? Albo przy wymiarach rozrządu wsadzaja stare części?! Poprzednio jak robiłem rozrzad yo miałem już objawy w postaci pojawiających się wibracji na fotelu kierowcy od czasu do czasu, ale przejechałem na nim ponad 55 kkm.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2016, 00:19 przez mich, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Arek_VI
- VIP
No to raczej miałeś gwarancję niż ją masz. Z częściami różnie może być. Ja zawsze żądam wydania kompletu wymienionych części i materiałów.
Niestety teraz tak produkują samochody aby nie cieszyć się nimi za długo. Po okresie gwarancji mają się psuć.
Niestety teraz tak produkują samochody aby nie cieszyć się nimi za długo. Po okresie gwarancji mają się psuć.
mich pisze:Arek_VI pisze:Masz dwa lata gwarancji na rozrząd. Może zdążysz jeszcze zareklamować w ASO ?
Tak, mam gwarancję do 22 marca 2016 r. Czy jest jakaś sznsa, że nowy rozrzad będzie lepszy? Czy zmiany wprowadzane przez vw cokolwiek poprawiają w tym zakresie? Albo przy wymiarach rozrządu wsadzaja stare części?! Poprzednio jak robiłem rozrzad yo miałem już objawy w postaci pojawiających się wibracji na fotelu kierowcy od czasu do czasu, ale przejechałem na nim ponad 55 kkm.
-
Arek_VI
- VIP
No to jak masz gwarancję do 16 marca 2016 to jedź szybko do ASO. Najważniejsze aby przed tym terminem zgłosić awarię. Rób filmiki i nagrywaj aby mieć argumenty przy ew. reklamacji. Powinni dokonać naprawy bezkosztowej.