Witajcie.
Przy dodawaniu gazu słyszalne jest okrutne rzężenie z klimy. Podczas jazdy co jakiś czas słychać syk, jakby uciekający gaz. Mechanik zasugerował wymianę kompresora. W związku z tym mam dwa pytania:
1) Czy bezpieczne jest użytkowanie auta z wadliwym kompresorem klimy? Czy taki kompresor może spowodować dalsze awarie? Klima chłodzi, tylko jest upierdliwie głośna.
2) Czy regeneracja kompresora jest w ogóle sensowną opcją? Słyszałem, że takie usługi są oferowane za 300-500 zł.
Podobno wymiana to 1500 zł (nowy) + robocizna. Gdzieś czytałem, że razem z kompresorem to trzeba wymienić pół układu, np. skraplacz itp. Taka operacja wcale mi się nie uśmiecha, stąd powyższe pytania.
Rzężenie klimatyzacji i wymiana kompresora
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- shark__
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Piekary Slaskie
Re: Rzężenie klimatyzacji i wymiana kompresora
Ad.1 tak, nie.
Ad2. Jeśli gość któremu zlecisz regenerację kompresora i naprawę klimy da ci rok gwarancji przed sezonem to warto. Osobiście nie ładowałbym się w regenerację prędzej w sprawną używkę.
Ad2. Jeśli gość któremu zlecisz regenerację kompresora i naprawę klimy da ci rok gwarancji przed sezonem to warto. Osobiście nie ładowałbym się w regenerację prędzej w sprawną używkę.
-
adampawel12
- Nieśmiały
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Lodz
Nie pakuj się w uzywki. Nigdy nie masz pewnosci co kupisz. Regeneruj, każdy porzadny zakład daje minimum rok gwarancji na sprezarke. Oprocz regeneracji koszt w granicach 500zł w Łodzi musisz wymienić osuszacz ktory jest montowany przy chlodnicy klimy. Koszt w aso od 350zl w górę zamiennik kupisz do 100zl. Osuszacz musisz wymienic zawsze po rozszczelnieniu ukladu.
-
Dexter23pl
- Nieśmiały
- Auto: Golf 5
- Engine: 1.6 BGU
- Localization: śląskie
Ja jak zakładałem klimatyzację to kupiłem używkę na all za ok 170zł i działa już 5 rok.
Co do osuszacza to nie ma co przesadzać. jak kompresora nie będzie 3-4 dni to mu się nic nie stanie jak auto będzie stać w suchym miejscu.
Co do osuszacza to nie ma co przesadzać. jak kompresora nie będzie 3-4 dni to mu się nic nie stanie jak auto będzie stać w suchym miejscu.
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Nie ma czegoś takie jak suche miejsce poza szczelną komora z regulacją wilgotności, pozostawienie auta na kilka dni to koniecznośc wymiany osuszacza nie ma innej opcji, generalnie klima nie powinna być rozszczelniona dłużej jak godzinę...
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
marmi pisze:Nie ma czegoś takie jak suche miejsce poza szczelną komora z regulacją wilgotności, pozostawienie auta na kilka dni to koniecznośc wymiany osuszacza nie ma innej opcji, generalnie klima nie powinna być rozszczelniona dłużej jak godzinę...
Prawda
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
-
Dexter23pl
- Nieśmiały
- Auto: Golf 5
- Engine: 1.6 BGU
- Localization: śląskie
Nie będę się tu wymądrzał danymi technicznymi ale.,,, czy ktoś z kolegów miał w ręce nową chłodnicę lub osuszacz fabrycznie zapakowany?
Jak kupowałem nową chłodnice z NRF w intercarsie to po odpakowaniu z kartonu i innych pierdół wyjścia chłodnicy były zatkane zwykłymi zatyczkami plastikowymi.
A z tego co piszecie to powinno to być z korkami gumowymi i obsypane woreczkami co wilgoć chłoną.
Jak kupowałem nową chłodnice z NRF w intercarsie to po odpakowaniu z kartonu i innych pierdół wyjścia chłodnicy były zatkane zwykłymi zatyczkami plastikowymi.
A z tego co piszecie to powinno to być z korkami gumowymi i obsypane woreczkami co wilgoć chłoną.
-
maverick
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 7
- Engine: CLHA
- Localization: Aberdeenshire
Alkoholu tez nie powinno sie pic,bo podobno szkodzi.A jak jest wszyscy wiemy