Asystent zmęczenia

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
conquer
Aktywny
Auto: VW Golf 6 Variant HL
Engine: 1.4 TSI 160KM DSG7
Localization: KRK

Asystent zmęczenia

Post autor: conquer »

Czy po wymianie CAN Gateway-a na takiego który posiada asystenta zmęczenia trzeba cokolwiek robić tz. dodawać jakieś dodatkowe elementy? Czy sposób działania polega na analizie parametrów jazdy? Czy trzeba w jakiś dziwny sposób kodować Gateway-a aby uruchomić asystenta?
Sporo jest osób które montowały nowego Gateway-a z tym cudem, ale tematu na ten temat nie ma żadnego. Możecie coś więcej napisać na ten temat. Mam zamiar zmienić Gateway, w związku z tym prośba o szersze informacje.
Awatar użytkownika
Miki76
Aktywny
Auto: VW Tou
Engine: 1.9TDI
Localization: Wielkopolska

Re: Asystent zmęczenia

Post autor: Miki76 »

zmieniając Gateway-a zawsze musisz go zakodować pod swoje auto u mnie od razu pojawiła się funkcja na fisie o nazwie Asystenci i w niej już z kierownicy możesz odznaczyć czy ma być aktywna czy nie nic więcej nie musisz montować
Awatar użytkownika
ghost_rider
Gadatliwy
Auto: VW Golf MK6
Engine: 2.0TDI 110KM
Localization: UK

Post autor: ghost_rider »

Hmm. U mnie w Gateway jest Asystent bo sprawdzalem ale w zegarach go jakos nie widze. Chyba ze trzeba cos w zegarach przestawic w adaptacjach czy jakos.
Awatar użytkownika
antek
Aktywny
Auto: Golf 6 R
Engine: 2.0 TSI
Localization: Warszawa

Post autor: antek »

Ja założyłem GW z asystentem, zakodowalem pod auto i lala... W asystentach go mam.
Tylko zastanawia mnie jak to ustrojstwo działa.
Wczoraj nawet jechałem zmęczony jak przysłowiowy pies z wykalaczkami w oczach, a on nic ...
Enriquez
Gadatliwy
Auto: Superb III
Engine: CHHB 2.0 TSI 220KM
Localization: Lodz

Post autor: Enriquez »

Mnie w drodze do Chorwacji i z powrotem nic nie wyskoczyło. Ponoć trzeba jechać minimum 2 godziny non stop.
Awatar użytkownika
Miki76
Aktywny
Auto: VW Tou
Engine: 1.9TDI
Localization: Wielkopolska

Post autor: Miki76 »

mi też jeszcze ani razu się nie załączył szkoda że nie ma możliwości ustawień tego asystenta choćby godzinowych lub przejechanych kilometrów
Awatar użytkownika
szarwus
Nieśmiały
Auto: mkV 1.9tdi
Engine: 1.9tdi 157km 357nm
Localization: Oswiecim

Post autor: szarwus »

W którym kanale w adaptacja szukać asystenta zmęczenia?
1 6 D
VIP
Auto: Scirocco+Golf
Engine: SB+CBDB
Localization: Szczecin

Post autor: 1 6 D »

Kanał adaptacji 5
tomolowski
Sympatyk
Auto: VW GOLF VIII
Engine: 2.0 TDI DTTC 150KM
Localization: Śląsk

Post autor: tomolowski »

Odgrzewam, czy wiecie które numery liczników to obsługują?
Zmieniłem bramkę na taką z asystentem ale w liczniku menu asystenci się nie pojawiło.
Awatar użytkownika
BRUNO55
Senior Moderator
Auto: VW GOLF VII Highline
Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
Localization: CRY

Post autor: BRUNO55 »

antek pisze:Ja założyłem GW z asystentem, zakodowalem pod auto i lala... W asystentach go mam.
Tylko zastanawia mnie jak to ustrojstwo działa.
Wczoraj nawet jechałem zmęczony jak przysłowiowy pies z wykalaczkami w oczach, a on nic ...

Wbudowana funkcja asystenta zmęczenia KAWA działa na podstawie częstotliwości typowych korekt położenia kierownicy oraz innych parametrów, jak np. prędkość ( zliczana jest tylko ta powyżej 30 km/godz ), przebieg, czas podróży, włączanie kierunkowskazów oraz pora dnia, system oblicza współczynnik zmęczenia i porównuje go z wartością zaprogramowaną. Jeżeli ta wartość przekroczy określony próg to na zestawie wskaźników może zapalić się np. migająca kontrolka z symbolem filiżanki kawy, zachęcająca kierowcę do postoju i odpoczynku. Funkcja działa na licznikach czarno-białych lub kolor przynajmniej z sw 06xx.
Obrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Maciek
Forumowicz
Auto: VW Golf 6
Engine: CAYC 1.6TDI
Localization: Mikolajki

Post autor: Maciek »

Bruno, a możesz rozwinąć swoją wypowiedz z tym SW? Mój licznik to 5K0920872A język polski obsługuje
Awatar użytkownika
BRUNO55
Senior Moderator

Maciek pisze:Bruno, a możesz rozwinąć swoją wypowiedz z tym SW? Mój licznik to 5K0920872A język polski obsługuje

Co tu rozwijać. Licznik jaki masz ma SW 0607 więc teoretycznie będzie obsługiwał asystenta zmęczenia.
Obrazek
Obrazek
Maciek
Forumowicz
Engine: CAYC 1.6TDI
Localization: Mikolajki

Post autor: Maciek »

A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? 😳
Awatar użytkownika
BRUNO55
Senior Moderator

Maciek pisze:A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? 😳

Może w adaptacjach licznika trzeba coś zmienić.
Obrazek
Awatar użytkownika
tberent
Banned
Engine: CBCD
Localization: Lodzkie

Post autor: tberent »

Maciek pisze:A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? [FLUSHED FACE]
Chyba w testach w GW jest fatitiuge czy jakoś tak. Zobacz czy na budziku wyskoczy

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
BRUNO55
Senior Moderator

BRUNO55 pisze:
Maciek pisze:A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? 😳

W adaptacjach licznika jest zakładka asystent zmęczenia i można tam ustawić opcje: TAK, NIE, BRAK. U mnie też na 3D nie wyświetla zakładki asystenci i w związku z tym nie mam tam ani asys. siateł ani asys. zmęczenia ani asys.parkowania.
Obrazek
Awatar użytkownika
greg2
Senior Moderator
Auto: Golf VII GTI
Engine: 2.0 TSI

Post autor: greg2 »

ten asystent zmeczenia to raz mi sie pojawil, nawet fotke na forum wrzucilem :mrgreen: i chyba tylko raz :lol:
Awatar użytkownika
tberent
Banned
Engine: CBCD
Localization: Lodzkie

Post autor: tberent »

BRUNO55 pisze:
BRUNO55 pisze:
Maciek pisze:A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? [FLUSHED FACE]

W adaptacjach licznika jest zakładka asystent zmęczenia i można tam ustawić opcje: TAK, NIE, BRAK. U mnie też na 3D nie wyświetla zakładek asystenci i w związku z tym nie mam tam ani LA ani asys. świateł ani asys.parkowania.
Jak to ? Nie masz asystentów i możliwości załączenia bądź wyłączenia AFS ? U mnie w temacie zobacz . Od razu jak założyłem Xeon to się pojawiła zakładka . Do tego mam kawę i line asssist i znaki. I wszystkie można zaznaczyć lub nie.

Awatar użytkownika
BRUNO55
Senior Moderator

tberent pisze:
BRUNO55 pisze:
BRUNO55 pisze:

W adaptacjach licznika jest zakładka asystent zmęczenia i można tam ustawić opcje: TAK, NIE, BRAK. U mnie też na 3D nie wyświetla zakładek asystenci i w związku z tym nie mam tam ani LA ani asys. świateł ani asys.parkowania.
Jak to ? Nie masz asystentów i możliwości załączenia bądź wyłączenia AFS ? U mnie w temacie zobacz . Od razu jak założyłem Xeon to się pojawiła zakładka . Do tego mam kawę i line asssist i znaki. I wszystkie można zaznaczyć lub nie.

Ja jeszcze nie mam zamontowanych B-Xenonów i AFS-a - czekają na lepszą pogodę.
Obrazek
piotr64
Gadatliwy
Auto: Golf VI TEAM
Engine: 1.4 16V
Localization: Pomorskie

Post autor: piotr64 »

Witam na zegarach 5k0920871 sw0420 asystent jest tak samo na 3D pojawia się osobna zakładka systenci wszystko zależy od tego czy w gw 7n0 jest uruchomiona ta funkcjonalność
A-R-T-U-R
Stały Bywalec
Auto: Golf VI Match
Engine: CAXA 1.4 TSI

Post autor: A-R-T-U-R »

tberent pisze:
BRUNO55 pisze:
BRUNO55 pisze:

Pociągnę trochę ten temat. Nie mam asystentów na liczniku a mam gatewaya który ponoć ma asystenta zmęczenia 7N0 907 530BF, HW:7N0907530AM i S1673 (robię test w gatewayu i wyświetla info o przerwie na zegarach). Dołożyłem też xenon skrętny z led i nadal brak. Wszystko zakodowane jak bozia przykazała. Ktoś może dopomóc jak to aktywować?
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i Elektronika”