Asystent zmęczenia
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
- conquer
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Variant HL
- Engine: 1.4 TSI 160KM DSG7
- Localization: KRK
Asystent zmęczenia
Czy po wymianie CAN Gateway-a na takiego który posiada asystenta zmęczenia trzeba cokolwiek robić tz. dodawać jakieś dodatkowe elementy? Czy sposób działania polega na analizie parametrów jazdy? Czy trzeba w jakiś dziwny sposób kodować Gateway-a aby uruchomić asystenta?
Sporo jest osób które montowały nowego Gateway-a z tym cudem, ale tematu na ten temat nie ma żadnego. Możecie coś więcej napisać na ten temat. Mam zamiar zmienić Gateway, w związku z tym prośba o szersze informacje.
Sporo jest osób które montowały nowego Gateway-a z tym cudem, ale tematu na ten temat nie ma żadnego. Możecie coś więcej napisać na ten temat. Mam zamiar zmienić Gateway, w związku z tym prośba o szersze informacje.
- Miki76
- Aktywny
- Auto: VW Tou
- Engine: 1.9TDI
- Localization: Wielkopolska
Re: Asystent zmęczenia
zmieniając Gateway-a zawsze musisz go zakodować pod swoje auto u mnie od razu pojawiła się funkcja na fisie o nazwie Asystenci i w niej już z kierownicy możesz odznaczyć czy ma być aktywna czy nie nic więcej nie musisz montować
- ghost_rider
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf MK6
- Engine: 2.0TDI 110KM
- Localization: UK
Hmm. U mnie w Gateway jest Asystent bo sprawdzalem ale w zegarach go jakos nie widze. Chyba ze trzeba cos w zegarach przestawic w adaptacjach czy jakos.
- antek
- Aktywny
- Auto: Golf 6 R
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
Ja założyłem GW z asystentem, zakodowalem pod auto i lala... W asystentach go mam.
Tylko zastanawia mnie jak to ustrojstwo działa.
Wczoraj nawet jechałem zmęczony jak przysłowiowy pies z wykalaczkami w oczach, a on nic ...
Wczoraj nawet jechałem zmęczony jak przysłowiowy pies z wykalaczkami w oczach, a on nic ...
-
Enriquez
- Gadatliwy
- Auto: Superb III
- Engine: CHHB 2.0 TSI 220KM
- Localization: Lodz
Mnie w drodze do Chorwacji i z powrotem nic nie wyskoczyło. Ponoć trzeba jechać minimum 2 godziny non stop.
- Miki76
- Aktywny
- Auto: VW Tou
- Engine: 1.9TDI
- Localization: Wielkopolska
mi też jeszcze ani razu się nie załączył szkoda że nie ma możliwości ustawień tego asystenta choćby godzinowych lub przejechanych kilometrów
- szarwus
- Nieśmiały
- Auto: mkV 1.9tdi
- Engine: 1.9tdi 157km 357nm
- Localization: Oswiecim
W którym kanale w adaptacja szukać asystenta zmęczenia?
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
Kanał adaptacji 5
-
tomolowski
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF VIII
- Engine: 2.0 TDI DTTC 150KM
- Localization: Śląsk
Odgrzewam, czy wiecie które numery liczników to obsługują?
Zmieniłem bramkę na taką z asystentem ale w liczniku menu asystenci się nie pojawiło.
Zmieniłem bramkę na taką z asystentem ale w liczniku menu asystenci się nie pojawiło.
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
antek pisze:Ja założyłem GW z asystentem, zakodowalem pod auto i lala... W asystentach go mam.
Wbudowana funkcja asystenta zmęczenia KAWA działa na podstawie częstotliwości typowych korekt położenia kierownicy oraz innych parametrów, jak np. prędkość ( zliczana jest tylko ta powyżej 30 km/godz ), przebieg, czas podróży, włączanie kierunkowskazów oraz pora dnia, system oblicza współczynnik zmęczenia i porównuje go z wartością zaprogramowaną. Jeżeli ta wartość przekroczy określony próg to na zestawie wskaźników może zapalić się np. migająca kontrolka z symbolem filiżanki kawy, zachęcająca kierowcę do postoju i odpoczynku. Funkcja działa na licznikach czarno-białych lub kolor przynajmniej z sw 06xx.
-
Maciek
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Bruno, a możesz rozwinąć swoją wypowiedz z tym SW? Mój licznik to 5K0920872A język polski obsługuje
- BRUNO55
- Senior Moderator
Maciek pisze:Bruno, a możesz rozwinąć swoją wypowiedz z tym SW? Mój licznik to 5K0920872A język polski obsługuje
Co tu rozwijać. Licznik jaki masz ma SW 0607 więc teoretycznie będzie obsługiwał asystenta zmęczenia.

-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? 😳
- BRUNO55
- Senior Moderator
Maciek pisze:A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? 😳
Może w adaptacjach licznika trzeba coś zmienić.
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Chyba w testach w GW jest fatitiuge czy jakoś tak. Zobacz czy na budziku wyskoczyMaciek pisze:A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? [FLUSHED FACE]
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
- BRUNO55
- Senior Moderator
BRUNO55 pisze:Maciek pisze:A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? 😳
W adaptacjach licznika jest zakładka asystent zmęczenia i można tam ustawić opcje: TAK, NIE, BRAK. U mnie też na 3D nie wyświetla zakładki asystenci i w związku z tym nie mam tam ani asys. siateł ani asys. zmęczenia ani asys.parkowania.
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
ten asystent zmeczenia to raz mi sie pojawil, nawet fotke na forum wrzucilem
i chyba tylko raz 
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Jak to ? Nie masz asystentów i możliwości załączenia bądź wyłączenia AFS ? U mnie w temacie zobacz . Od razu jak założyłem Xeon to się pojawiła zakładka . Do tego mam kawę i line asssist i znaki. I wszystkie można zaznaczyć lub nie.BRUNO55 pisze:BRUNO55 pisze:Maciek pisze:A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? [FLUSHED FACE]
W adaptacjach licznika jest zakładka asystent zmęczenia i można tam ustawić opcje: TAK, NIE, BRAK. U mnie też na 3D nie wyświetla zakładek asystenci i w związku z tym nie mam tam ani LA ani asys. świateł ani asys.parkowania.
- BRUNO55
- Senior Moderator
tberent pisze:Jak to ? Nie masz asystentów i możliwości załączenia bądź wyłączenia AFS ? U mnie w temacie zobacz . Od razu jak założyłem Xeon to się pojawiła zakładka . Do tego mam kawę i line asssist i znaki. I wszystkie można zaznaczyć lub nie.BRUNO55 pisze:BRUNO55 pisze:Maciek pisze:A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? [FLUSHED FACE]
W adaptacjach licznika jest zakładka asystent zmęczenia i można tam ustawić opcje: TAK, NIE, BRAK. U mnie też na 3D nie wyświetla zakładek asystenci i w związku z tym nie mam tam ani LA ani asys. świateł ani asys.parkowania.
Ja jeszcze nie mam zamontowanych B-Xenonów i AFS-a - czekają na lepszą pogodę.
-
piotr64
- Gadatliwy
- Auto: Golf VI TEAM
- Engine: 1.4 16V
- Localization: Pomorskie
Witam na zegarach 5k0920871 sw0420 asystent jest tak samo na 3D pojawia się osobna zakładka systenci wszystko zależy od tego czy w gw 7n0 jest uruchomiona ta funkcjonalność
-
A-R-T-U-R
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI Match
- Engine: CAXA 1.4 TSI
tberent pisze:Jak to ? Nie masz asystentów i możliwości załączenia bądź wyłączenia AFS ? U mnie w temacie zobacz . Od razu jak założyłem Xeon to się pojawiła zakładka . Do tego mam kawę i line asssist i znaki. I wszystkie można zaznaczyć lub nie.BRUNO55 pisze:BRUNO55 pisze:Maciek pisze:A po adaptacji gatewaya i włączeniu asystenta zmęczenia dlaczego nie widnieje zakładka na MFA? [FLUSHED FACE]
Pociągnę trochę ten temat. Nie mam asystentów na liczniku a mam gatewaya który ponoć ma asystenta zmęczenia 7N0 907 530BF, HW:7N0907530AM i S1673 (robię test w gatewayu i wyświetla info o przerwie na zegarach). Dołożyłem też xenon skrętny z led i nadal brak. Wszystko zakodowane jak bozia przykazała. Ktoś może dopomóc jak to aktywować?