Jak aktywować coming Home & Leaving home
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
Mart.in
- Niemowa
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: mazowieckie
Re: Jak aktywować coming Home & Leaving home
Witam. Panowie pomóżcie. Zakupilem chinski czujnik. Wszystko dziala jak nalezy. W dzien swiatla gasna, noc zapalaja. Niestety funcja comming&leaving home dziala tak ze swiatla w obydwu przypadkach zamiast palic sie na stale to mrugaja. Jak temu zaradzic? Bardzo prosze o pomoc
-
azssms
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6 GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Bad Hersfeld
Witam.Zauwazylem wczoraj ,ze nagle przestal dzialac mi LH i CH.Wspomne ze do wczoraj dzialal idealnie.Sprawdzilem kodowanie i jest ok .Wykodowalem wkodowałem i nadal nic.Posiadam orginalny czujnik zmierzchu /deszczu co prawda dokladalem to przy wymianie szyby ,ale dzialal bez zarzutu.Czy ktos moze zna przyczyne takich zachowan?Bledow w vcds zero.I rowniez jest komunikat w vcds taki jak pisal Krzycho.Czy da sie to jakos naprawic bez VASa??Moze sie juz komus to udało?
- cairalan
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf MK6 GTI USA
- Engine: 2.0 TSI CCTA
- Localization: Szczecin
azssms pisze:Witam.Zauwazylem wczoraj ,ze nagle przestal dzialac mi LH i CH.Wspomne ze do wczoraj dzialal idealnie.Sprawdzilem kodowanie i jest ok .Wykodowalem wkodowałem i nadal nic.Posiadam orginalny czujnik zmierzchu /deszczu co prawda dokladalem to przy wymianie szyby ,ale dzialal bez zarzutu.Czy ktos moze zna przyczyne takich zachowan?Bledow w vcds zero.I rowniez jest komunikat w vcds taki jak pisal Krzycho.Czy da sie to jakos naprawic bez VASa??Moze sie juz komus to udało?
Mi tez kiedys przestal dzialac CH i LH ale to z mojej winy - nagrzebalem w bajcie 18-stym kilkukrotnie zmieniajac opcje i potem mi padlo. VAS-em mozna przywrocic ustawienia fabryczne dla modulu 09 - mi tak zrobili i od nowa poprawnie zakodowalem bajt 18-ty i CH i LH mi dziala bez zarzutu.
-
azssms
- Forumowicz
Robiles to w ASO??Ile licza sobie za ta przyjemnosc??
- cairalan
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf MK6 GTI USA
- Engine: 2.0 TSI CCTA
- Localization: Szczecin
azssms pisze:Robiles to w ASO??Ile licza sobie za ta przyjemnosc??
Robilem to w ASO przy okazji wymiany rozrzadu - nic nie policzyli dodatkowo sobie za to - przy okazji zrobili
-
azssms
- Forumowicz
Podziekowal.
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Mi też się wysypalo. Zapewne też nie działa Ci miganie światłami stopu i awaryjne przy ostrym hamowaniu 
-
azssms
- Forumowicz
Mruganie awaryjnymi nie dziala mi od samego poczatku.Muti a ogarnales ten LH i CH???
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Nie. Kombinowalem 18byte ale lipa. Będę niedługo wymieniał bcm, to rozwiąże problem :p
Koledzy co mam zrobić aby aktywować funkcje CH i LH gdyż po przekodowaniu VCDS dalej mam wylaczony coming home.
Address 09: Cent. Elect. Labels: 1K0-937-08x-09.clb
Control Module Part Number: 1K0 937 086 HW: 1K0 937 086
Component and/or Version: BCM PQ35 M 020 0360
Przed włączeniem
46180A3A90251AC040080080100081E445010488524D8960648000000000
Po kodowaniu
46180A3A90371AC040080080140081E445610488524D8960648000000000
I mimo sukcesu o przekodowaniu wartości wracają do oryginalnych.
Address 09: Cent. Elect. Labels: 1K0-937-08x-09.clb
Control Module Part Number: 1K0 937 086 HW: 1K0 937 086
Component and/or Version: BCM PQ35 M 020 0360
Przed włączeniem
46180A3A90251AC040080080100081E445010488524D8960648000000000
Po kodowaniu
46180A3A90371AC040080080140081E445610488524D8960648000000000
I mimo sukcesu o przekodowaniu wartości wracają do oryginalnych.
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Localization: Warszawa
sprobuj zakodowac nowszym VCDSem, osobiscie mialem tak ze nie moglem zmienic kodowania w jednym module mimo ze komunikat potwierdzal zmiane, nowszym VCDSem poszlo bez problemu.
Kolego mam vcds 15.7.1 x64 Clona z data 20150904 więc jak zainstaluje nowszy to nie uszkodzę kabla?
- greg2
- Senior Moderator
istnieje szansa ze uszkodzisz z klonami roznie bywa
Więc pytanie czy to wina kabla czy coś robię nie tak?
- greg2
- Senior Moderator
trudno powiedziec 😃
Koledzy zmiana systemu na windows xp 32 bity pomogła 
Dane zapisują się w sterowniku
Dane zapisują się w sterowniku
-
dmader
- Nowicjusz
- Engine: 1.4 TSI - 122 KM
- Localization: Lubin
Witam
Posiadam golfa 6, 2010 rok z silnikiem 1.4 tsi, czujnik deszczu i zmierzchu oraz biksenony, MFA raczej zwykły (bez plusa).
Kodowanie zrobiłem tak jak jest w tym wątku - aczkolwiek już miałem wszystko załączone.
Chcę aby po otworzeniu pilotem auta zapalały się światła (jak jest ciemno) a po zamknięciu pilotem auta aby gasiły się po czasie (jak jest ciemno), ale u mnie nic nie działa - proszę o pomoc, dzięki.
Posiadam golfa 6, 2010 rok z silnikiem 1.4 tsi, czujnik deszczu i zmierzchu oraz biksenony, MFA raczej zwykły (bez plusa).
Kodowanie zrobiłem tak jak jest w tym wątku - aczkolwiek już miałem wszystko załączone.
Chcę aby po otworzeniu pilotem auta zapalały się światła (jak jest ciemno) a po zamknięciu pilotem auta aby gasiły się po czasie (jak jest ciemno), ale u mnie nic nie działa - proszę o pomoc, dzięki.
- Diesel
- Aktywny
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 2.0 TDI CFFB+ 129kW
- Localization: Legnica
Hej, zobacz, czy masz obie funkcje aktywne w komputerze pokładowym i przełącznik świateł ustawiony jest w pozycję "auto". Warto też na komputerze pokładowym zmienić czas z 10 sekund na np. 20, wtedy funkcja może zaskoczyć.
Coming home działa, kiedy po zgaszeniu silnika mrugniesz "długimi" (jeśli są zakodowane, aby uruchamiały się manualnie). Wtedy po zamknięciu samochodu z pilota, zapalą się światła.
Jeżeli masz ksenony, to szkoda je niepotrzebnie wypalać. W VCDS można zaprogramować, aby C/L home był realizowany przez światła przeciwmgłowe.
Możesz wpaść do Legnicy, jeżeli dalej będziesz miał problem
Coming home działa, kiedy po zgaszeniu silnika mrugniesz "długimi" (jeśli są zakodowane, aby uruchamiały się manualnie). Wtedy po zamknięciu samochodu z pilota, zapalą się światła.
Jeżeli masz ksenony, to szkoda je niepotrzebnie wypalać. W VCDS można zaprogramować, aby C/L home był realizowany przez światła przeciwmgłowe.
Możesz wpaść do Legnicy, jeżeli dalej będziesz miał problem
-
dmader
- Nowicjusz
Cześć Diesel, dzięki za info
, aż mi głupio się przyznać... w moim przypadku wystarczyło włączyć obie funkcje w komputerze pokładowym a nie grzebać VCDS-m ...
W takim razie mam jeszcze pytanie, jak ustawić w VCDS aby C/L home był realizowany przez światła przeciwmgłowe.
, aż mi głupio się przyznać... w moim przypadku wystarczyło włączyć obie funkcje w komputerze pokładowym a nie grzebać VCDS-m ... W takim razie mam jeszcze pytanie, jak ustawić w VCDS aby C/L home był realizowany przez światła przeciwmgłowe.
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
dmader pisze:Cześć Diesel, dzięki za info, aż mi głupio się przyznać... w moim przypadku wystarczyło włączyć obie funkcje w komputerze pokładowym a nie grzebać VCDS-m ...
W takim razie mam jeszcze pytanie, jak ustawić w VCDS aby C/L home był realizowany przez światła przeciwmgłowe.
Masz tu do zaznaczenia Bajt 17 Bit 3

-
dmader
- Nowicjusz
BRUNO55 dzięki za info, zrobiłem tak jak napisałeś, wszystko pięknie działa 😁 👍
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Engine: CZDA 1.4TSI 150KM
- Localization: mazowieckie - WWL
Diesel pisze:Coming home działa, kiedy po zgaszeniu silnika mrugniesz "długimi" (jeśli są zakodowane, aby uruchamiały się manualnie). Wtedy po zamknięciu samochodu z pilota, zapalą się światła.
Ale nawet jak zakoduje się na przeciwmgłowe, to "mrugnięcie długimi" odbywa się ksenonami... a jakoś tak mi się wydaje, że każde takie mrugnięcie też skraca ich żywotność.