Koło dwumasowe do silnika z funkcją start/stop lub bez

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
ODPOWIEDZ
hejmos
Niemowa
Auto: VW Golf 6
Engine: CAYC
Localization: Pomorskie

Koło dwumasowe do silnika z funkcją start/stop lub bez

Post autor: hejmos »

Witam

jakie jest zagrożenie zamontowania koła dwumasowego LUK 415 0545 09 (przeznaczone do silnika CAYC do silnika z funkcją start/stop, 129 zębów) do silnika 1.6 TDI CAYC bez funkcji start/stop (koło LUK 415 0531 09, 131 zębów)?

Mechanik, który mi wymieniał, stwierdził, że nie ma różnicy i zagrożenia.Gdyby tak było, po cóż produkować koła z różną ilością zębów?
maverick
Stały Bywalec
Auto: Golf 7
Engine: CLHA
Localization: Aberdeenshire

Re: Koło dwumasowe do silnika z funkcją start/stop lub bez

Post autor: maverick »

Zapewne do aut ze start-stop sa montowane inne rozruszniki.
Mniej zebow na kole,a wiecej na rozruszniku zapewnic powinno szybszy rozruch.
Nie wiem czy twoj rozrusznik "przypasi" do kola ze start-stop.
demson88
Nieśmiały
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.6 tdi dsg
Localization: pomorskie

Post autor: demson88 »

Wymieniałem dwumas jakiś czas temu, dobrałem go po vinie. Nie liczyliśmy zębów na starym kole, a po założeniu tego nowego auto szarpało i nie udało się poprawnie przeprowadzić adaptacji skrzyni. Okazało się że vin swoje a rzeczywistość swoje. Wg vinu powinienem mieć dwumas pod start/stop ( auto nie ma funkcji start/stop)

Myślę ze najlepiej jest policzyć ile zębów ma stare koło dwumasowe , żeby zaoszczędzić sobie kłopotu ;)
quiksilver
Nieśmiały
Auto: Jetta SW MK6
Engine: 2.0 tdi
Localization: Podkarpacie

Post autor: quiksilver »

Witam, a jaka cena była dwumasy, i jakie miałeś objaw, bo u mnie po odpaleniu auta po ok 15 szaczyna cos terkotać, uspokaja się jak ruszam i po rozgrzaniu już jest okey, a auto ma 90tys przejechane w DSG
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ napędowy i skrzynia biegów”