Jak sprawdzić jaki się ma sterownik PDC

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
ODPOWIEDZ
MaD83MaXX
Nieśmiały
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.4 TSI 122KM CAXA
Localization: Tychy

Jak sprawdzić jaki się ma sterownik PDC

Post autor: MaD83MaXX »

Witam, czy jest ktoś w stanie określić jaki sterownik PDC mam zamontowany w moim Golfie bez demontażu podszybia i wyjmowania tego sterownika? Może da się to jakoś po nr VIN określić?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2015, 11:35 przez MaD83MaXX, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ryba113
VIP
Auto: VW Golf 6 Bifuel
Engine: BGU 1.6 74 kW
Localization: CT NO EL

Re: Golf 6 TSI 122KM 2009r. PDC

Post autor: ryba113 »

Podłącz komputer z programem VCDS i wszystko sprawdzisz. Aso po numerze VIN także jest w stanie sprawdzić.
1 6 D
VIP
Auto: Scirocco+Golf
Engine: SB+CBDB
Localization: Szczecin

Re: Jak sprawdzić jaki się ma sterownik PDC

Post autor: 1 6 D »

w ASO po VIN nie dojdziesz do końca, bo w ASO podadzą najnowszy odpowiednik jeśli był zamiany sterownik w między czasie. VCDSem najszybciej odczytać jaki teraz siedzi.
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec
Engine: 2.0 TDI CR CBDC
Localization: katowice

Post autor: marmi »

Zapomniałem Ci powiedzieć jaki masz jak byłeś, jak co otwórz pokrywkę na podszybiu i spisz numer z obecnego.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
MaD83MaXX
Nieśmiały

Ja też się zorientowałem dopiero kilka dni po wizycie u Ciebie że mogłem to wtedy mieć już spisane. Raczej został mi demontaż podszybia i otwarcie magicznego schowka na sterownik.
MaD83MaXX
Nieśmiały

Dzisiaj wymieniłem sterownik PDC w moim Golfie i mam pytanie. Czy ten sterownik trzeba jakoś zaadoptować przez VCDS bo po podłączeniu objawy są takie same czyli piszczenie ciągłe przy pierwszym razie wrzuconym wstecznym?
Awatar użytkownika
maartinj
Forumowicz
Auto: VW
Engine: 2.0 TDI CFGC
Localization: PL

Post autor: maartinj »

MaD83MaXX pisze:Dzisiaj wymieniłem sterownik PDC w moim Golfie i mam pytanie. Czy ten sterownik trzeba jakoś zaadoptować przez VCDS bo po podłączeniu objawy są takie same czyli piszczenie ciągłe przy pierwszym razie wrzuconym wstecznym?

Zabrałeś się za robotę że tak powiem od :dupa: strony
Nowy trzeba kodować, dlatego zaczyna się od diagnostyki bo w 99% przypadków siada czujnik /. wiązka
MaD83MaXX
Nieśmiały

Miałem podpięty VCDS wcześniej przez marmi i jest błąd EEPROMu i najprawdopodobniej padł sterownik więc kupiłem nowy. Jeżeli mam zrobić diagnostykę to proszę o informacje kto i gdzie w okolicach śląska mógłby mi pomóc?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i Elektronika”